AFERA AGROKOR

Todorić o novoj optužnici: ‘Iz pepela sam stvorio svjetsku kompaniju, a Plenković me proganja‘

Bivši šef Agrokora tvrdi da je optužnica politički akt premijera Plenkovića kojim se pokušava prikriti korupcijska afera
 Srdjan Vrancic/Cropix

Na Županijski sud u Zagrebu stigla je druga optužnica za aferu Agrokor kojom je, uz Ivicu Todorića i njegove sinove Ivana i Antu obuhvaćeno i još 10 Agrokorovih menadžera.

Todorić i ostali se terete za počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave i kaznenog djela poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Ivica Todorić priopćenjem je reagirao na novu optužnicu. U svome istupu ponavlja teze koje iznosi od početka afere, smatra da je na djelu politički obračun protiv njega, a za sve izravno okrivljuje premijera Andreja Plenkovića.

- Tri i pol godine otkako je proveden zločinački plan neprijateljskog otimanja Agrokora, DORH je dana 15.09.2020. godine objavio kako je podigao optužnice protiv mene, moje obitelji i suradnika.

Vjerujem da je velikoj većini građana jasno da je DORH samo tehnički poslužio za podizanje ove optužnice koja će ostati povijesna sramota pravosuđu RH, te da ona nije ništa drugo nego politički akt premijera RH A. Plenkovića, kojim se pokušava prikriti najveća korupcijska afera u povijesti JI Europe i šire.

Danas postoji osnovana sumnja temeljena na tisućama stranica dokazne dokumentacije o tome da je Grupa BORG, koju je vaninstitucionalno osnovao i njom upravljao premijer RH Plenković uz pomoć ruskih investitora, interesnih skupina i savjetnika, isplanirala i provela zločinački plan neprijateljskog otimanja privatne imovine u kompaniji Agrokor, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi brojene u milijardama kuna.

Upravo zbog potrebe da se pokuša prikriti nezapamćena pljačka, Plenković pokušava usmjeriti krivnju koristeći državne institucije, te udbaškim metodama izmišlja i montira optužbe meni i mojim suradnicima.

Želim napomenuti da je realizaciju plana Plenkovićeve zločinačke grupe pratio čitav niz kriminalnih radnji.

Između ostalih, ilegalni dokument koji je omogućio kriminal epskih razmjera jest Lex Agrokor, zakon bez presedana kojeg je privatno sastavila grupa BORG.

Za izglasavane tog zakona Plenković koristi svoj politički i državnički utjecaj te ga lažima i obmanama uspijeva "progurati" na izglasavanju u Vladi RH i Saboru RH. Taj Zakon poslužio je između ostalog za instaliranje grupe BORG na upravljačke pozicije u Agrokoru, koja onda angažira stotine savjetnika, revizora, s ciljem pljačke ali i pronalaska neke osnove koja će poslužiti za optužnicu protiv mene i mojih suradnika.

Kako stotine osoba 3 (tri) godine ne uspijevaju utvrditi, pronaći bilo kakve kriminalne radnje, Plenkovićeva zločinačka grupa kreće konstruirati monstruozne laži koje su ispisane u ovoj optužnici.

Napominjem da su radnje Andreja Plenkovića i njegovih ruskih i ostalih interesnih skupina protivne nacionalnim interesima i nanose nesagledive štetne posljedice građanima Republike Hrvatske!

Poštovani građani, ova je optužnica jedan od najcrnjih dokumenata pravnog sustava RH. Ona najjasnije dosad dokazuje da osobe na vlasti rade u vlastitom interesu i interesu skupina koje njima upravljaju, nepoštujući zakone ove zemlje.

Ne, nije istina da je Agrokoru od strane moje uprave napravljena bilo kakva šteta kako stoji u Plenkovićevoj optužnici, već je upravo suprotno!

Moja obitelj i ja smo svu svoju osobnu imovinu dali Agrokoru kako bi poduprli i akcelerirali njegov rast i razvoj, a radi čega je Grupa Agrokor postala najkonkurentnija i najveća kompanija u ovome dijelu EU.

Želim još jednom napomenuti da su u kompaniji Agrokor u 2016. godini poslovni i financijski due diligence sproveli najbolji timovi najvećih financijskih institucija svijeta sa zaključcima o kvaliteti, snazi i vrijednosti kompanije, koji su nas uostalom i uputili na Londonsku burzu među svjetsku poslovnu elitu.

Iskreno želim kazati da sam tim postignućem ostvario svoj životni cilj, u Hrvatskoj iz pepela izgradio kompaniju svjetske razine.

Zločinci su me zbog vlastitih materijalnih i strateških interesa zaustavili u nadogradnji, modernizaciji i dodatnom uzdizanju regionalne industrije s Hrvatskom na čelu - navodi se u Todorićevom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 21:40