FRIZIRANA IZVJEŠĆA

TODORIĆ SAKRIO TRI MILIJARDE KUNA TROŠKOVA! Nakon što je lažirao bilance, sebi je mogao isplaćivati ogromne dividende i dizati nove kredite

 Goran Mehkek / CROPIX

U kontroli poslovanja Agrokora pronađeno je tri milijarde kuna vrijednih računa koji se odnose na troškove i obveze koncerna koji su datirani od 2010. do 2015., a koji nisu bili knjiženi u financijskim izvješćima i bilancama, neslužbeno doznajemo od povjerljivih izvora.

Tako je Agrokor poboljšavao svoju bilancu i otvarao mogućnost za prikazivanje veće dobiti nego što bi bilo moguće da su ti računi knjiženi, a dio te dobiti je bio isplaćivan i na račune najvećeg, 90-postotnog dioničara Agrokora, odnosno njegove tvrtke Adria Group Holding BV iz Nizozemske, koja ima 95 posto dionica koncerna, a čiji je vlasnik firma Agrokor projekti u vlasništvu Ivice Todorića. Osim toga, zahvaljujući takvim friziranim bilancama (ako su naše informacije korektne) koje nisu uključivale proknjižene račune na ime troškova i obveza, Agrokor je dobivao kredite i plasirao korporativne obveznice.

Opravdanja

Ako su naše informacije točne, to bi moglo rezultirati raznim pravnim postupcima protiv Agrokora, odnosno odgovorih osoba u koncernu. Ovdje se, naime, ne radi o ispravcima vrijednosti imovine i investicija, na primjer, zbog različite procjene vrijednosti brendova i famoznog goodwilla, nego o “tvrdim” troškovima i obvezama, računima koji nisu bili prikazivani u godišnjim bilancama.

Naš izvor tvrdi da je uprava koncerna (ne znamo je li to napravio Ivica Todorić ili Antonio Alvarez, koji je tada nakratko bio preuzeo upravljanje nad Agrokorom) pred samu aktivaciju lex Agrokor, dakle neposredno prije 7. travnja 2017., upisala 2,2 milijarde kuna troškova u bilancu 2016., navodno na ime troškova organizacije Inicijalne javne ponude Agrokora. Time je, lako moguće, uprava pokušala opravdati dio od te tri milijarde kuna neprikazanih troškova, ali je problem u tome što se, kako kažu naši izvori, ti računi, ukupno vrijedni tri milijarde kuna u rasponu od 2010. do 2015., nisu odnosili na IPO, nego na druge aspekte poslovanja.

Čeka se revizija

Konačni rezultati revizije bit će poznati krajem tjedna, nije još sigurno hoće li to biti u četvrtak ili petak, pa ćemo tada dobiti cjelovitu priču, ali je ovaj podatak dovoljan, ako je istinit, za najavu velikih nevolja za Todorića i one koji su bili odgovorni za takav “propust”. Uz to, ovdje se radi samo o računima Agrokora, a ne pojedinih tvrtki iz koncerna, tako da je moguće da su određena poduzeća provodila sličnu “politiku”, ali ta informacija nam nije bila dostupna. Kada je riječ o profitu, odnosno dividendama koje je Agrokor isplaćivao u tim godinama, službeni podaci iz Agrokora govore da je od 2009. do 2015. isplaćeno 806 milijuna kuna, od čega je na račun Todorićeve tvrtke išlo 95 posto tog iznosa.

Pritom su najznačajniji iznosi isplaćeni u 2014. i 2015., po 281 i 190 milijuna kuna. Iako tri milijarde kuna ne predstavljaju, relativno gledano, pretjerano velik iznos u višegodišnjim ukupnim prihodima Agrokora, sasvim je sigurno da se ne radi o nezanemarivim iznosima, te da su djelomično utjecali na visinu profita i isplaćene dividende, a još više su utjecali na povjerenje kreditora.

Na ovom mjestu treba napomenuti kako je tjednik Nacional objavio da je anonimnim putem dobio kopiju pisma, datiranog 27. travnja 2016., u kojem se revizori iz tvrtke Baker Tilly, službeni revizori Agrokora do 2016., obraćaju upravi i dioničarima društva Konzum d.d. U članku se navodi da Baker Tilly službeno izražavaju sumnju u fer iskazane vrijednosti brenda Kozmo i drugih tvrtki, ali se jednako tako ističe da tu revizorsku kuću to ne oslobađa odgovornosti za moguće propuste u revidiranju financijskih izvješća Agrokora i njegovih kompanija.

Hrvatska revizorska komora je, pak, na pitanje novinara odgovorila da je zadnji izravni nadzor nad revizorskim društvom Baker Tilly provela 2014/2015. te da je tada izrečena mjera otklanjanja nepravilnosti u primjeni zahtjeva određenih Međunarodnih revizijskih standarda i dijela zahtjeva Međunarodnog standarda kontrole kvaliteta. “Tu je potrebno napomenuti da se tijekom izravnog nadzora ne pregledavaju svi revizijski angažmani koje je revizorsko društvo ugovorilo za određenu godinu, već se za nadzorni pregled formira uzorak revizijskih angažmana. U predmetnom nadzoru Baker Tilly, nalaz nadzora proizlazi iz pregleda obavljenih revizija financijskih izvještaja određenih članica koncerna Agrokor za 2013.”, stoji u odgovoru Hrvatske revizorske komore.

Odgovornost

Dakle, uočene su određene nepravilnosti, ali ne tolike da se reviziji dade negativno mišljenje. Nema sumnje da će rad tvrtke Baker Tilly Hrvatska doći pod povećalo svih zainteresiranih aktera u ovoj priči, pogotovo nakon što se objavi izvješće, a bit će zanimljivo čuti i njihovu konkretnu obranu. Još jednom valja podsjetiti da će, uz “brojke i slova” koje će iznijeti revizor, moguća prekršajna ili kaznena odgovornost Ivice Todorića i drugih odgovornih ljudi u Agrokoru ovisiti o interpretaciji tih brojki i slova, pogotovo kad je riječ o ispravi vrijednosti imovine.

No, kad je riječ o neprikazivanju u bilanci Agrokora konkretnih računa na ime troškova i obveza, tu se radi, ako su podaci točni, o “tvrdim” malverzacijama, koje će Todoriću i društvu biti teško prokazati kao “grešku u obračunu”, “krivu procjenu” ili “drugačiju metodu prikazivanja vrijednosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:32