'AGROKOR JE ULAGAO I ULAGAO...'

TODORIĆ SE USPOREDIO S ČEŠKIM TRUMPOM, ČIJI JE KONCERN TAKOĐER ZAGLIBIO U DUGOVIMA Nazvao ga je borcem protiv korupcije: 'I ja se borim protiv toga'

 
 Ivan Klindić / CROPIX

Jedan od najpoznatijih hrvatskih blogera Ivica Todorić u najnovijoj objavi spominje Andreja Babiša, češkog političara, te uspoređuje njegovu 'borbu protiv korupcije' u Češkoj sa, kako tvrdi, svojom borbom protiv koruptivnog sustava u Hrvatskoj.

Osim što opet napada Lex Agrokor i Vladu, Todorić tvrdi da činjenica što su u petak pale cijene dionica Agrokorovih tvrtki u prosjeku za 75 posto na Zagrebačkoj burzi odražava rad izvanredne uprave Agrokora.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- U svom političkom program češka Akcija nezadovoljnih građana koju vodi Andrej Babiš, poduzetnik i političar koji se ne miri sa stanjem u društvu, pobijedila je na parlamentarnim izborima 21. listopada. Jedna od glavnih političkih platformi na kojoj je Babiš dobio izbore je borba protiv korupcije u svim porama društva pa Babiš često ističe kako je mislio da je institucionalna korupcija izgubila bitku s pravnom državom i kaže “godine 1989. nadali smo se,a i drugi su mislili da ćemo se napokon riješiti nepodnošljivog koruptivnog sustava. Nije uspjelo i danas se borimo s njim"

Danas se i ja borim protiv koruptivnog sustava u Hrvatskoj!

Kroz Lex Agrokor Vlada je preko noći stvorila sustav u kojem strani utjecaji, razni lobisti, odabrana odvjetnička društva i kumovi upravljaju državom!

Za interese tih skupina Vlada uništava Agrokor koji je svakog dana nešto novo stvarao s jasno formuliranim nacionalnim interesima.

Tako je Agrokor ulagao, ulagao, ulagao i stvorio:

Najveću poljoprivrednu industriju u Europi

Treću najuspješniju sladoledarnu industriju u Europi

Najveći trgovački lanac u regiji

Najveću industriju mineralnih voda u regiji

Najveću mesnu industriju u regiji

Najveću industriju ulja,margarina i majoneza u regiji

Apsolutno najveći poslodavac u regiji 60.000 ljudi

Apsolutno najveći investitor u regiji, posebno u ljude i nove tehnologije

Agrokor je bio jasan partner u regionalnoj i EU politici, štiteći nacionalne interese svakog prostora gdje je djelovao !

Kako bi se prikrilo uništavanje Agrokora za privatne interese spomenutih skupina najviši dužnosnici države olako se I neargumentirano odvažuju tvrditi kako je nacionalizacijom Agrokora kroz Lex osigurano:

NOVI NOVAC ZA AGROKOR

NOVO POVJERENJE PREMA AGROKORU

ODLIČNI AGROKOROVI UGOVORI

ODLIČAN AGROKOROV REZULTAT

No te lažne tvrdnje najbolje demantiraju činjenice kojima smo svjedoci.

NOVI NOVAC - koji je, tobože ,Knighthead dao kao kredit Agrokoru ,došao je na račune Agrokora, ,tu je stajao neko vrijeme, Agrokor ga nije smio trošiti, a na kraju novim kriminalnim ugovorom vraćen je na račune Knightheadu u inozemstvo.

ODLIČNI AGROKOROVI UGOVORI- omogućili veliku pljačku kroz ugovor o roll up-u..

NOVO POVJERENJE- 3.11.2017 je počelo trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost im je u prosjeku pala u odnosu na prijašnje trgovanje za 75%.

To je novo povjerenje!

Ovakvo katastrofalno stanje vrijednosti Agrokorovih kompanija je posljedica uvođenja Lex-a i rada Izvanredne uprave Agrokora: Sada, nakon što je izvanredna uprava uništila vrijednosti Agrokora pustiti trgovanje ne burzi je pravi kriminal. Za to vrijeme interese Knightheada štiti izravno Vlada a cilj je da se vrijednost umanji kako bi se više novca opljačkalo i nekome stavilo u džep.

Istovremeno, uništene su sinergije građene godinama čime je Agrokoru zadan nenadoknadiv gubitak.

Tko je Andrej Babiš

Češki milijarder Andrej Babiš, s kojim se u svojem najnovijem blogu usporedio posrnuli hrvatski tajkun Ivica Todorić, populist je čija je stranka ANO osvojila najveći broj glasova na nedavnim parlamentarnim izborima, a kojemu je u političkim počecima prije nekoliko godina pomagao američki politički konzultant Alex Braun, poznat po svom angažmanu u kampanji SDP-a.

Bogati poduzetnik Babiš birače je osvojio retorikom protiv establišmenta, najavljujući pritom borbu protiv korupcije, iako je i sam upleten u veliki korupcijski skandal.

Proglašen u tabloidima "češkim Trumpom" i "češkim Berlusconijem" jer kontrolira dva velika dnevna lista i prvu češku privatnu radio postaju, "Andrej Babiš profitira na snažnoj averziji birača prema političkim strankama, obilježenim korupcijskim skandalima", kazao je politolog Josef Mlejnek.

Poduzetnik slovačkog podrijetla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u zemlji.

Za njega politički suparnici tvrde da predstavlja prijetnju demokraciji zbog svoje poslovne moći, autoritativnog ponašanja i medijskih ulaganja, protivi se i uvođenju eura, što posebice vole čuti euroskeptici. Babiš je također veliki protivnik dublje integracije EU i veliki je kritičar Bruxellesa, no ističe i prednosti koje je Češka dobila članstvom u EU, smatrajući da bi Prag trebao preuzeti snažniju ulogu u reformiranju europskog bloka.

U prethodnoj vladi lijevog centra bio je ministar financija, no pod pritiskom korupcijskog skandala morao se povući.

Sumnjiči ga se da je s još nekoliko ljudi u projektu gradnje jedne farme za svoju korist izvukao nešto više od milijun eura. Taj je projekt bio financiran sredstvima EU, a odvijao se 2008. godine. Problem je navodno u tome što je Babiš farmu, koja je bila dio njegove tvrtke Agrofert, nakratko prebacio drugom vlasniku pa je tako mogao dobiti europska sredstva.

Bivši premijer ga je optuživao za ogroman sukob interesa te se javno pitao na koji način je Babiš stvorio dugovanja Agroferta od 1,5 milijarde kruna (oko 55 milijuna eura), o podrijetlu tog novca i sumnjama u fiskalne prijevare uz te transakcije. (H, JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:20