ODVJETNICA NA N1

'Todorić svoj blog piše sam, ali je nezadovoljan njime, razmišlja o velikom intervjuu. Prijeteće emailove nisam vidjela, ali mu vjerujem da postoje'

 CROPIX

U emisiji 'Točka na tjedan' televizije N1 gostovala je odvjetnica Jadranka Sloković, među čijim su klijentima i Ivica Todorić i Ivo Sanader.

U emisiji je komentirala detalje arbitražne presude u slučaju Ina-MOL, koja je objavljena ovih dana u medijima.

- Mi smo već ranije, kada je bila objavljena odluka i kada još nismo znali ove detalje, rekli da smo mi zadovoljni s njom prije svega zato što smatramo da potkrepljuje određene naše tvrdnje i da sve što smo gvorili je dobilo potvrdu u odluci arbitražnog suda. Detalji koji su sada prenesni u više medija govore da je taj sud bio na nekom našem tragu, da su naši argumenti bili utemeljeni, izjavila je.

Komentirajući tezu iz arbitražne presude o pristranosti suca Ivana Turudića, Sloković je rekla da mu se stavilo na teret što je u dva navrata komentirao odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Sanaderu.

- Arbitražni sud je to smatrao nepriličnim. Radi se o tome da određena njegova postupanja dovode tu odluku u pitanje na način da je ostavio dojam suca koji je pristran. To je nešto što je evidentirao i ovaj sud. Očito su dostavljeni ti intervjui koje je on objavio, ne bih rekla da je samo taj sud zkaljučio da je Turudić pristrano postupio, već je to utvrdio i Vrhovni sud RH, čak je i Ustavni sud u svojoj odluci, ne direktno, ali implicirao da smatra da bi bilo bolje da taj sudac ne sudi u ponovljenom postupku, rekla je Sloković.

Na pitanje odgovara li joj u slučaju Sanader i slučaju Todorić objave koje duboko diskreditiraju hrvatsko pravosuđe, s obzirom da oba klijenta tvrde da su žrtve političkog progona, Sloković je odgovorila da joj odgovara na jedan način 'jer doista možemo reći da su određene naše teze da Sanader nije imao pravično potvrđene na jednom drugom, stranom sudu, da su to ugledni pravnici, eksperti u svom području'.

- Na jedan način nama ta odluka i navedeno u njoj ide u korist. Na koji ćemo način to moći iskoristiti, vidjet ćemo, dodala je, govoreći o Sanaderu, a zatim se osvrnula i na Todorića.

- Na jednoj strani su interesi države za Agrokor, na suprotnoj Ivice Todorića. Država ima pravo zaštititi svoje interese, ali to se ne može pretvoriti u zloporabu prava. Izjava ministrice gospodarstva, prijava predsjednika Sabora (Bože Petrova), izjave ministra policije... To sve ostaje u eteru. Ako netko najavljuje kazneni progon, traži da se uhićuju ljudi... Kaznena prijava ima puno veću težinu ako je podnesena od visokog dužnosnika, kaže Sloković.

Na pitanje je li vidjela e-mail u kojem ministrica Dalić Todoriću - kako on to tvrdi, a ona ga zbog te izjave tuži - prijeti, Sloković je odgovorila negativno.

- Nisam vidjela nijedan e-mail niti prepisku niti sam čitala, no on je rekao da je pritisaka bilo. On je moja stranka i ja mu vjeurjem, izjavila je, a zatim i potvrdila da on osobno piše blog, odnosno da odlučuje o sadržaju.

- Mislim da tu sa strane nema nikakvih intervencija koliko ja znam, rekla je.

- U svakom slučaju ni on više nije zadavoljan s blogom, smatra da je to nedostatak. Razmišlja da da ozbiljan intervju u kojem će odgovoriti na određena pitanja, a s druge strane nema zabranu javnog istupanja. Samo, naravno da i on snosi odgovornost za ono što tamo piše, kaže Sloković.

Novinarka ju je pitala i zašto je Todorić bježao od kamera.

- Mislim da je to za njega potpuno nova situacija i nije navikao na takvu vrstu progona, živio je relativno izolirano od novinara i javnosti i ova situacija je za njega vrlo teška i on se ne snalazi na način da rutinerski obavi neke stvari i smatra da nije normalno da ga se sačekuje kod kuće, da ga se snima na svakom uglu... Da se svaki put mora dokumentirati ni meni nije jasno, kaže Sloković.

Na pitanje je li znala da će se predati londonskoj policiji, Sloković odgovara da je znala gdje je bio, gdje se nalazio i da je imao kontakte s tamošnjom policijom.

- Angažirao nas je nešto prije toga, nešto iza ljeta. Njemu su engleski odvjetnici objasnili tu proceduru i rekli da mogu urediti situaciju da se preda onog časa kada bude izdan europski uhidbeni nalog. On je od prvog časa govorio da čim dođe nalog da će se predati, kazala je Sloković, koja očekuje dug proces u njegovom slučaju.

Na pitanje poistovjećuju li je građani s ljudima koje brani, Sloković kaže da je to druga strana posla.

- Dio tog animoziteta koji u jednom trenutku osjećaju prema ljudima koje branimo se prenese i na nas, i mi smo automatski žrtve tih ljudi. Dolazi čak i do nekih napada na ulici, do pljuvanja, međutim, mi smo izabrali taj posao. Nismo mazohisti da nam je ta situacija ugodna, ali radimo taj posao. Ne znam kakav drugačiji način advokature postoji. Moramo dati obranu koja u svakom slučaju ima osnove i može uspjeti. Ne mogu nekoga braniti na pola, nikad ne branim s figom u džepu - kazala je Sloković.

- Ne izabiremo mi njih, nego oni nas. Nisam ni u jednoj situaciji otišla potencijalnom klijentu i rekla da bih ga branila. Oni dolaze nama. S obzirom na to da su to situacije, oni izabiru nas jer već to 30 godina u ovom poslu dovodi do toga da branite sve kompliciranije i neugodnije predmete. S jedne strane je to vrlo teško, a s druge strane je uvijek izazov, rekla je Sloković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:45