PONIŠTENA ODLUKA HANFE

Todorić za Belje ne mora platiti 800 milijuna kuna

Visoki upravni sud poništio je odluku Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga iz 2011. godine kojom je koncernu Agrokor naloženo da ostalim dioničarima ponudi otkup 32 posto dionica Belja vrijednih gotovo 800 milijuna eura. Hanfa je zbog najnovijeg razvoja događaja u petak obustavila trgovinu dionicom Belja.

Kupovanje dionica

Spomenuta odluka o obvezi Agrokorova preuzimanja preostalih dionica nastala je 2011. godine nakon što je Agrokor u svojem vlasništvu stekao blizu 68 posto ukupnog broja dionica Belja. Prvih 52 posto, ili 2,7 milijuna dionica baranjske poljoprivredne kompanije stekao je 2004. godine kupivši ih od države za jednu kunu.

Agrokor bi ta obvezna ponuda za preuzimanje koštala gotovo 800 milijuna kuna ukoliko bi se svi ostali dioničari odlučili na prodaju pa se krajem 2011. godine odlučio žaliti Ustavnom i Upravnom sudu zbog Hanfinog rješenja.

Ustavni je sud u veljači ove godine odgodio izvršenje rješenja Hanfe o Agrokorovoj obvezi za preuzimanje i naložio Upravnom sudu da u roku od šest mjeseci donese odluku o predmetu.

Odgođeno izvršenje

Upravni je sud tako i postupio, oslobodivši Agrokor obveze i tako mu uštedio potencijalnih 800 milijuna kuna. Hanfa je u tijeku sudske bitke smatrala da je njezino rješenje temeljeno na zakonu. Agrokor je u odgovoru Hanfi nakon što je donijela rješenje o njegovoj obvezi za preuzimanje preostalih dionica Belja, naveo kako nije istina da je Belje kupio za jednu već 270 milijuna kuna, jer se prilikom preuzimanja dionica obvezao da će u dvije godine toliko uložiti u Belje kroz dokapitalizaciju društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:00