ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

TODORIĆEVA ODVJETNICA OTKRILA KAD BI MOGLO POČETI SUĐENJE ZA AFERU AGROKOR Branitelj Piruške Canjuge: 'Državno odvjetništvo ima dvostruke kriterije'

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Početak suđenja bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i nekadašnjim menadžerima te tvrtke Anti Huljevu i Piruški Canjuga te austrijskoj državljanki Nicole De Rossi očekuje se u veljači, doznaje se od odvjetnika okrivljenih nakon što je u utorak potvrđena prva optužnica za malverzacije u Agrokoru.

''Očekujem da bi suđenje u ovom predmetu moglo započeti u veljači'', kazala je Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na kojem je potvrđena optužnica.

Ante Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, kazao je kako državno odvjetništvo ima dvostruke kriterije kada optužuje bivšu upravu Agrokora za angažman konzultanata u vrijeme kada je koncern bio puno manje financijski izložen nego ''sada kada također plaća brojne savjetnike čiji je rad potpuno beskoristan''.

Uz to, branitelji optuženih su ponovili svoj stav da je optužnica neutemeljena i da u ovom predmetu nema dokaza. Nobilo je ranije istaknuo da ne postoje dokazi koji podržavaju glavne teze iz optužnice i da su svi svjedoci ispitani u istrazi zapravo svjedoci obrane. Pritom je prognozirao da će presuda do ''idućeg proljeća biti oslobađajuća''.

Optuženi za štetu od 1,25 milijuna eura

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

Huljev i Canjuga stvarni vlasnici švicarske tvrtke

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 09:03