APSURD

'TOLIKO NE BIH NI NA MANHATTANU PLATIO!' Jadranska općina obrtniku želi naplatiti enorman najam

Prošle je godine Zagrepčanin Josip Berišić za najam iste terase platio oko 80 tisuća kuna
 HANZA MEDIA

Općina Vrsar je obrtniku iz Zagreba izdala rješenje za najam 154 četvornih metara javne površine za terasu za prodaju trgovačke robe tijekom sezone u iznosu od 731.801 kunu, dakle za četiri i pol mjeseca traže da plati najamninu višu od 4700 kuna po četvornome metru. Riječ je o porezu na korištenje javne površine koji, primjerice, prema odluci o gradskim porezima za Grad Hvar iznosi godišnje 570 kuna po četvornom metru u prvoj zoni.

Porez ili otkup

- Kad sam usred sezone, u srpnju, dobio to rješenje pomislio sam da mi nude otkup terase - započinje razgovor Josip Berišić iz zagrebačkog obrta Trio Fantastico, koji je godinu ranije za sezonu platio najam iste terase u iznosu od oko 80-ak tisuća kuna. Ista rješenja izdana su i drugim obrtnicima i tvrtkama koje koriste javnu površinu za formiranje terasa za prodaju spomenute robe.

Jutarnji list u posjedu je još jednog rješenja koje se također odnosi na terasu od četiri četvorna metra, a za koju je općina izdala rješenje od 18.902 kuna, isto dakle 4700 kuna po četvornome metru. Sva ta rješenja potpisao je pročelnik općine Vrsar Slobodan Vugrinec koji nam je jučer rekao da nedjeljom ne radi, pa da mu službeno pošaljemo pitanja. Ništa više nismo uspjeli doznati ni od načelnika općine Franka Štifanića iz IDS-a, koji nam je rekao da bez dokumentacije ne zna o čemu se radi te da su obrtnici možda ostali dužni općini za prijašnje godine, a visinu tog poreza nije želio komentirati.

Međutim, obrtnik koji se obratio redakciji Jutarnjeg lista kaže da je sva dugovanja iz 2015. godine podmirio te da ne postoje nikakvi dugovi prema Općini koja mu, tvrdi, ne bi ni izdala odobrenje za korištenje te terase da nije sve platio.

- Da sam im ostao dužan, onda mi ne bi ni odobrili korištenje terase, ne bi mi ni izdali rješenje s tolikim iznosom. Pa za taj novac mogu kupiti terasu, toliko ne bih platio ni terasu na Manhattanu, najbolje da ljudima naplaćujem hodanje po toj terasi, kad toliko vrijedi - govori Berišić.

Pet rata

Taj porez, navodi se u rješenju, korisnik je dužan platiti u pet jednakih mjesečnih rata. U Odobrenju za korištenje navedeno je da rješenje o razrezu i naplati poreza za korištenje javne površine donosi Jedinstveni upravni odjel Općine Vrsar.

Obrtnik Berišić se na to rješenje, kaže, žalio te angažirao odvjetnicu, a iz Općine su mu poslali službu koja je deložirala njegovu terasu. Također se žali i na način na koji je to učinjeno, a njegova odvjetnica kaže da je potpuno nejasno po kojim službenim propisima je Općina došla do tih rješenja, pa i iznosa najma odnosno poreza. Razgovarali smo i s drugim obrtnicima koje je također ove godine šokirao iznos tog poreza, no željeli su ostati anonimni jer se, tvrde, “ne žele svađati s Općinom”.

Dogovor s općinom

Neki od njih priznali su nam da su se dogovorili s Općinom da koriste istu kvadraturu kao i lani, ali da im se u rješenju navodi manja, kako taj iznos ne bi bio toliki.

- Da, istina je da su nam izdana rješenja prema kojima nam se za sezonu naplaćuje četvorni metar u iznosu od 4700 kuna, što je puno više nego lani, ali morao sam na to pristati, nemam izbora, da su nam to rekli prije sezone možda ne bismo ni dolazili, ali ovako kad nam usred sezone izdaju ta rješenja onda si ih primoran platiti, ali to nije korektno - rekao nam je jedan od obrtnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:05