MINISTAR POLJOPRIVREDE

TOLUŠIĆ 'Dopustio se uvoz svega i svačega. Uvest ćemo reda!'

Zbog nekvalitetnog uvoza mnogi se hrvatski proizvodi ne mogu prodati na tržištu
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostujući u nedjelju HRT-ovoj emisiji "Plodovi zemlje" rekao je da se u Hrvatskoj dopustio uvoz svega i svačega, i da se zbog nekvalitetnog uvoza mnogi se hrvatski proizvodi ne mogu prodati na tržištu, naglasivši kako će se uvesti reda u to područje.

Zbog nekvalitetnog uvoza mnogi se hrvatski proizvodi ne mogu prodati na tržištu. Nažalost, uvijek je tu problem, ne toliko u konkurentoj ili nekonkurentnoj proizvodnji, a ja smatram da je ona konkurentna bez obzira na sve, već je stvar u neuređenom tržištu. Da je tržište neuređeno vidimo iz situacija posljednjih dana, rekao je ministar poljoprivrede Tolušić.

Inspekcije su utvrdile mesa koje nije zdravstveno ispravno, a kontrole će se i dalje provoditi, dodao je.

"Mi i dalje idemo s inspekcijama i to ne da nekome utjerujemo strah u kosti nego samo radimo svoj posao. Želimo postići da hrvatski građani jedu kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu i to ćemo činiti i ubuduće. Nažalost, bojim se da je posljednjih nekoliko godina situacija na tržištu otišla potpuno u krivom smjeru", istaknuo je Tolušić.

Na upit zašto Hrvatska nema pravilnik na kojemu bi stajalo točno vrijeme od klanja neke životinje pa do stavljanja u promet, kako bismo točno znali koliko je to meso staro, Tolušić je rekao kako on taj pravilnik jednostavno nije stigao donijeti.

Prikupljamo prijedloge, a jedan od njih je upravo i taj koji ćemo pokušati definitivno izregulirati. Ako postoji takav pravilnik u bilo kojoj zemlji u EU, nemojmo otkrivati toplu vodu, dodao je.

Ministar poljoprivrede ponovio je da nema ništa protiv uvoza, ali da se jednom mora podvući crta koja je to najniža razina kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda koji mogu doći na hrvatsko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 02:59