‘VINSKA OMOTNICA‘

Tolušić za svoj novi biznis od države dobio 2,5 milijuna prema pravilniku koji je osobno potpisao

Pravilnik je donesen sto puta i prije mene. Dakle, ne vidim u čemu je problem - poručio je Tolušić
Tomislav Tolušić
 Goran Mehkek/Cropix

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jedan je od 17 vlasnika OPG-a kojima su odobrena novčana sredstva temeljem natječaja Vinska omotnica za ulaganja u vinarije i marketing vina. Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je bespovratnih 2,5 milijuna kuna.

Podsjetimo, bivši ministar u prošloj Vladi Andreja Plenkovića, funkciju je morao napustiti nakon što su otkriveni nesrazmjeri nekretnina u njegovom vlasništvu. Smijenjen je u srpnju prošle godine u zadnjem od nekoliko Plenkovićevih pročišćavanja Vlade. U svibnju ove godine objavio je da se povlači iz aktivne politike, a paralelno s tim javio se i na spomenuti natječaj, ali i počeo gradnju svoje vinarije u mjestu Rezovac kod Virovitice.

No, ono što je u ovoj priči zanimljivo je da je natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju proveden prema pravilniku koji je donesen u vrijeme dok je on bio ministar poljoprivrede, a Agencija njemu podređena. Konačno, bio je i predsjednik Upravnog vijeća Agencije.

Nacionalni program pomoći sektora vina za razdoblje 2019-2023, temeljem kojeg proveden i predmetni natječaj donesen je 2018. godine, te je Tolušić, kao tadašnji ministar i potpisao Pravilnik o provedbi 2019. godine. Izmjenu tog Pravilnika, pak, donijela je njegova nasljednica, sadašnja ministrica Marija Vučković.

Tolušića smo nazvali u ponedjeljak predvečer. Javio nam se s imanja.

- Evo me u brdu. Radim - kazao je zadihanim glasom, a nakon što smo mu rekli što trebamo samo je kratko poručio:

- Pravilnik je donesen sto puta i prije mene. Dakle, ne vidim u čemu je problem. Kada nazovete ostalih 17 koji su dobili novac i kada vam oni ispričaju sve o tome, onda ću i ja pričati - poručio je i pozdravio nas.

Tolušiću je, inače, prema pisanju portala Agrobiz odobreno 2,5 milijuna kuna, a prilikom obrade utvrđeni su neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475.000 kuna, pa je Tolušićev zahtjev u tom dijelu odbijen. Inače, maksimalan iznos koji je mogao dobiti jedan OPG je 1,5 milijuna eura. Na natječaj se javilo njih 19, a dva su odbijena jer nisu zadovoljili administrativne uvjete.

Što se tiče samoga Tolušića, portalu Agrobiz iz Ministarstva poljoprivrede su odgovorili kako je „gospodin Tomislav Tolušić kao fizička osoba koja više ne obnaša dužnosti koje bi bile prepreka u sklapanju pravnih poslova povezanih s djelatnostima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede ima jednaka prava i obveze kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske. Stoga bi njegovo izuzimanje iz natječajnog postupka bilo kršenje njegovih Ustavom propisanih građanskih prava, ali i pravilnika koji definira provođenje natječaja“.

Prodao stan u Zagrebu

Za portal 24sata Tolušić je otkrio da je vinarija vrijedna 4,2 milijuna kuna. Tvrdi da je sredstva, uz poticaje, namaknuo i time što je prodao stan u Zagrebu i to Porezna uprava lako može provjeriti.

- Normalni, obični sam građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti. Prije nego sam se javio na natječaj, pitao samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno, izjavio je.

Prije dvije godine, kaže, nije mogao misliti da će biti smijenjen i nije razmišljao o proizvodnji vina, ali kaže da je dobro odlučio.

- Radim i nikada nisam bio sretniji i zadovoljniji. Fizičkim radom se odmaram od zadnje četiri godine. A vjerujem da ću imati i dobar proizvod – poručio je bivši ministar. (Jutarnji.hr)

Vučković: 'To je potpuno zakonito'

Kako je moguće da je Tolušić na natječaju čiji je pravilnik sam potpisao dobio 2,5 milijuna kuna za Dnevnik Nove TV komentirala je aktualna ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Potpuno je zakonito. Pravilnik je usklađen s nadležnom EU regulativom. Treba reći da je takav program postojao i 2014. do 2018. godine te da je 2018. donesen za novo razdoblje. Što se tiče mjere ulaganja u vinarije, mi smo do sada uvijek, pa i sada, imali dovoljno novca za sve projekte koji zadovoljavaju uvjete - rekla je ministrica.

Na ponovljeno pitanje je li to u redu, odgovorila je:

- Ne mogu komentirati tako osobne poteze pojedinca. Administracija mora raditi zakonito. Nikome nije prilagodila natječaj. Dosad je obrađeno 19 projektnih prijava, do kojih je 17 prošlo, dvije su odbijene zbog administrativnih razloga. Ono što mogu potvrditi jest da su sve obrađene po redoslijedu zaprimanja. Tomislavu Tolušiću je odbijeno 475.000 kuna troškova, on je svoju odluku o odobrenju dobio u skladu s pravilom odobravanja. Što se tiče osobnih poteza ili nekih etičkih pitanja, to možemo svi govoriti za sebe - rekla je Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:53