PARCELA NA LUNARNIM ALPAMA

Tom Cruise susjed Ivici Kosteliću na Mjesecu

Ekskluzivno pravo da prodaje zemljišta na Mjesecu sebi je pripisao Amerikanac Dennis Hope koji je u gruntovnici u San Franciscu na sebe prepisao Mjesec, ali i cijeli Sunčev sustav

ZAGREB - “Prodaje se zemljište od 17.000 četvornih metara u ekskluzivnom naselju na Lunarnim Alpama, na poluotoku koji razdvaja Hladno more i More kiše. Zemljište zauzima veći dio poluotoka na kojemu su svoja zemljišta već kupili milijunaš Roman Abramovič, glumci John Travolta, Tom Hanks i Tom Cruise te bivši američki predsjednik Jim Carter. Pogled puca na planet Zemlju, a cijena je uistinu prava sitnica - 453 kune”.

Poklon za rođendan

Nažalost, ta izvrsna ponuda već je zauzeta, a novi vlasnik prekrasne parcele na Mjesecu naš je proslavljeni skijaš Ivica Kostelić ! Atraktivnu lokaciju, nedaleko od kratera Plato, darovao mu je glavni sponzor Skijaškog saveza, a osim vlasništva, Ivica je dobio i satelitske fotografije svoje nove nekretnine.

Osim Kostelića, na Mjesecu svoju parcelu ima i 11-godišnja Zadranka koja je prvu nekretninu dobila kao rođendanski dar, a nalazi se uz krater Campanus.

Od 1980. godine, otkako je počela prodaja nekretnina na Mjesecu, svoje parcele otkupilo je više od pet milijuna ljudi iz 176 država, a do danas je prodano oko 300 milijuna jutara Mjeseca.

Ekskluzivno pravo da prodaje zemljišta na Mjesecu sebi je dao Amerikanac Dennis Hope koji je u gruntovnici u San Franciscu na sebe prepisao Mjesec, ali i cijeli Sunčev sustav. Iskoristio je rupu u svemirskom ugovoru iz 1967. godine, po kojem se državama zabranjuje posvajanje svemirskog tijela, dok se tvrtke i pojedinci u tom ugovoru ne spominju.

Američki Homestead Act iz 1862. propisuje da doseljenici smiju posvojiti nenaseljenu zemlju u slučaju da se u određenom roku nitko ne pobuni. Budući da se ni SAD, ni UN, ni tadašnji SSSR nisu pobunili protiv njegova upisa na nekretninu, Hope sebe smatra vlasnikom Mjeseca.

‘De lux’ paketi

Tako se jedno jutro zemljišta (5775 četvornih metara) prodaje za 20 dolara, a de luxe paketi stoje 59,99 dolara. Osim ugraviranog ugovora o vlasništvu nad zemljištem, dobit ćete kartu s točnom lokacijom vaše nove nekretnine, posebne naočale, Lunarni Ustav i Zakon o pravima, a nekretnina će biti upisana na vaše ime i prije polijetanja na Mjesec.

Ako, pak, želite kupiti jedno jutro zemljišta na Mjesecu i jedno jutro zemljišta na Marsu, to će vas stajati samo 160 dolara.

Osim privatnih parcela, prodaju se i zemljišta za cijele kvartove, gradove, države, pa čak i kontinenti. Jedan kvart od 57 hektara stoji 2150 dolara, zemljište za grad se može kupiti za 48.000 dolara, a ako netko želi sagraditi državu, za zemljište će izdvojiti 7,3 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:14