NA SUĐENJU MERČEPU PRIKAZAN DOKUMENTARAC 'PAVILJON 22'

Tomac: Nismo govorili o zločinima Merčepa jer smo mobilizirali ljude

Dobili smo papirić na šanku kafića Stil (u vlasništvu Zvonimira Trusića na Zagrebačkom velesajmu, op.a.) na kojem je pisala adresa, odlazili bismo na tu adresu i privodili. Imali smo dvije grupe: jednu koja je ljude iz stanova dovodila na Zagrebački velesajam i drugu koja ih je odatle odvodila u Pakračku Poljanu i tamo, kako se to tada zvalo, “operativno obrađivala”... “U početku su na Velesajam dovođeni oni koji su se ranije nekome zamjerili, a ubrzo i oni za koje je bilo dovoljno da ih se poveže s nekom svotom novca, ili nekom vrijednošću koju su imali, a pogotovo ako su bili Srbi, to je bilo dovoljno da ih se proglasi neprijateljima i privede.”

Svjedočenja sudionika

Tako govori Miro Bajramović, jedan od članova Merčepove postrojbe rezervnog sastava MUP-a u dokumentarnom filmu “Paviljon 22” zagrebačkog redatelja Nenada Puhovskog prikazanom jučer u sudnici Županijskog suda u Zagrebu u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u jesen 1991.

Taj je film Državno je odvjetništvo predložilo kao dokaz u ovom postupku, a optuženi Tomislav Merčep koji je početkom srpnja pušten iz pritvora odgledao ga je s ostalima u sudnici.

Film donosi svjedočenja niza sudionika toga vremena, od tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića u čijem je mandatu Merčep i formirao svoju postrojbu kao rezervni sastav MUP-a, njegova prethodnika na toj dužnosti Josipa Boljkovca, tadašnjeg šefa UNS-a Josipa Manolića, samog Merčepa te trojice članova njegove postrojbe - Zvonimira Trusića, Stjepana Spajića i Mire Bajramovića, odvjetnika Ante Nobila, ali i članova Gregurićeve ratne vlade demokratskog jedinstva: Živka Juzbašića i Zdravka Tomca te predstavnika Srba u Hrvatskoj.

Tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, sam Tomislav Merčep, Stjepan Spajić te Zvonimir Trusić, vlasnik kafića na čijem šanku su se dijelili papirići s adresama nesretnika koje se privodilo i likvidiralo, o onome što se događalo u Paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma i Pakračkoj Poljani ne vide ništa sporno.

‘Vlast je sve znala’

No, dio sugovornika u filmu poput člana Merčepove postrojbe Mire Bajramovića, Ante Nobila, Josipa Manolića te tadašnjeg zamjenika zagrebačkog okružnog tužitelja Tihomira Rubeše ratnu ulogu Merčepove postrojbe slikaju tamnim bojama.

- Za mene je bilo frustrirajuće i izvor straha saznanje da u Zagrebu djeluje parapostrojba koja odvodi u smrt, koja bez naloga privodi, ispituje i sudi - kazao je u filmu bivši tužitelj Tihomir Rubeša.

Miro Bajramović u filmu tvrdi da su svi u vlasti znali za Velesajam i Pakračku Poljanu, a to potvrđuje i tadašnji SDP-ov ministar u Vladi demokratskog jedinstva Zdravko Tomac koji šutnju o zločinima objašnjava: “Nije bilo moguće javno progovoriti o tim zločinima kad je s druge strane puno više Hrvata ubijano i kad je trebalo mobilizirati ljude”. ( S. L.)

Merčep: Rat je dogovoren zbog pljačke

U sudnici je jučer prikazana i snimka intervjua kojeg je Merčep prije 7 godina dao jednoj srbijanskoj televiziji. Za srbijansku publiku je ustvrdio ono što se u iz njegovih usta u Hrvatskoj nije dalo čuti - da je rat između Hrvatske i Srbije bio dogovoren kako bi se opljačkala imovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:21