ODBILI SDP

Tomašević: ‘Anketa nam je pokazala da je bolje ići u dva bloka, ali otkrila i jedan veliki problem‘

Samo 38 posto birača u Zagrebu reklo je da će izaći na sljedeće izbore i tu se krije problem, rekao je kandidat platforme Možemo
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/CROPIX

Platforma Možemo sa svojim kandidatom Tomislavom Tomaševićem odustala je od predizborne koalicije s SDP-om i drugim strankama te ide samostalno u rušenje Milana Bandića s funkcije gradonačelnika.

Peđa Grbin na svom Facebooku poželio je sreću i uspjeh Tomaševiću. Cilj SDP-a je, poručuje, "osloboditi Zagreb od okova korupcije", ali ni riječi o kandidatu SDP-a. Anka Mrak Taritaš najavljuje nastavak razgovora sljedeći tjedan, a u HDZ-u potez Tomaševića nazivaju očekivanim.

Je li napravio riskantan potez i koje su mu šanse, Tomislav Tomašević objasnio je u Dnevniku Nove TV.

Tomašević se ispričao građanima što i na Badnjak slušaju političke teme i svima je čestitao Božić.

"Ono što je presudilo bio je naš osjećaj da ne možemo u predizbornu koaliciju, što je bio uvjet SDP-a da bi me podržali za gradonačelničkog kandidata, sa starim akterima, ako želimo izvući nove birače", objasnio je Tomašević.

Razgovori oporbe

"Išli smo u razgovore cijela gradska oporba, da vidimo s koliko blokova se može izaći na izbore i da bude što manje blokova. Došli smo do toga, nakon naše zajedničke ankete, da je iz naše perspektive najbolje ići u dva bloka", dodao je Tomašević.

"Broj postotaka glasova palih za dva bloka je za pet posto veći od jednog bloka, znači ujedinjene liste", objasnio je Tomašević.

Tu su sad kandidati SDP-a, HDZ-a, Milan Bandić i ostali.

"Ionako je sad već desetak gradonačelničkih kandidata na izborima, onako je bilo devet. Tu ne bi bilo neke velike razlike. Ono što je bitno je da se ide u dva kruga. U prvom krugu glasači biraju svojeg favorita, u drugom krugu biraju sljedećeg favorita", rekao je Tomašević za Dnevnik Nove TV.

"Mi mislimo da je ovo racionalna odluka s naše strane jer moramo izvući više novih birača na birališta, više ih motivirati da izađu na birališta, a to se ne može sa starim akterima", dodao je i istaknuo kako se to vidi i iz provedene ankete.

"Zajednička anketa oporbe pokazala je jedan zabrinjavajući podatak - da je samo 38 posto birača u Zagrebu reklo da će izaći na sljedeće izbore i tu se krije problem", objasnio je Tomašević i ponovio kako je bitno na birališta izvući nove birače.

Navodi da će kroz kampanju obići svaki kvart i svako naselje.

"To već i radimo zadnjih tjedana. Slušati probleme građana i odgovoriti na njih", dodao je Tomašević.

Za program kaže da je jasan već neko vrijeme.

"Detaljan program ćemo predstaviti javnosti, a tu su prije svega vrtići i dostupne javne usluge u svakom kvartu tako da ljudi ne moraju ići u centar grada za zdravstvene usluge, da ne moraju ići u druge kvartove radi vrtića", rekao je Tomašević i dodao da je u programu i obnova grada nakon potresa.

"Ona se koristi kao prilika za zelenu transformaciju, za nova radna mjesta. To je, prije svega, zaustavljanje privatizacije javnih usluga, to su socijalni programi koji se zadržavaju. Moramo zaštiti najslabije", naglasio je Tomašević.

Za osiguravanje većine kaže kako je bitno da se na izbore ide u dva bloka.

"To povećava broj mandata u Skupštini da se može formirati većina", izjavio je Tomašević.

"Tri su cilja - maknuti Bandića s pozicije gradonačelnika, stvoriti većinu u gradskoj Skupštini i promijeniti način upravljanja gradom. Upravo na ovaj način - izvlačenjem novih birača s ova dva bloka je veća šansa da se formira većina u gradskoj Skupštini", kaže Tomašević.

O iskustvu u izvršnoj vlasti kaže kako smatra svojom prednošću što ga nema puno.

"S obzirom na one koji su dosad imali iskustva u izvršnoj vlasti, a vidimo kako su je obnašali. Ja sam već pokazao i u gradskoj Skupštini, a i u ovom kratkom vremenu u Saboru što znači jedna nova politika", rekao je Tomašević.

"Mislim da i ovo pokazuje, kao i glasovi birača, da su građani to prepoznali i da su mi spremni dati priliku da vodimo grad na jedan potpuno drugačiji način kakav Zagreb zaslužuje", zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:20