NOVOST U ŠKOLAMA

Tomašević bi uveo građanski odgoj, ali tko će ga predavati: Nastavnika nema dovoljno, a postojeći imaju punu normu

U školama počinje ispitivanje interesa učenika, učitelja i nastavnika za građanski odgoj i obrazovanje
 Boris Kovačev/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je najavio uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne (slobodne) aktivnosti u zagrebačke osnovne i srednje škole već tijekom školske godine 2021./2022., napomenuvši da je riječ o ispunjavanju predizbornog obećanja, odnosno izbornog programa kojim je pobijedio na svibanjskim izborima. U tijeku je, dakle, provođenje plana o uvođenju građanskog odgoja u svaku petu hrvatsku školu, jer se u Zagrebu nalazi 21,46 posto svih osnovnih i srednjih škola u zemlji.

- U tijeku su pripreme za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, a ovisno o iskazanom interesu, moguće je da se uvede već ove školske godine u školama koje pokažu interes. Danas je Gradski ured za obrazovanje uputio dopis školama kako bi vidjeli koliki je interes za odabir građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti - rekao je Tomašević.

Radna skupina

Ideja da se u zagrebačke škole uvede građanski odgoj nije nova, to je prije predlagao i SDP, ali sve do sada očito nije bilo političke volje za uvođenje izvannastavne aktivnosti koja bi zagrebačke školarce učila konceptima ljudskih prava i pluralnog društva, boljem razumijevanju političkog sustava, medija... Iz Grada su u utorak Jutarnjem listu poručili kako su za provođenje građanskog odgoja već dobili zeleno svjetlo Agencije za odgoj i obrazovanje.

- Radna skupina izradila je program rada za učitelje/nastavnike provoditelje izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" za osnovne i srednje škole Grada Zagreba na koji je Agencija za odgoj i obrazovanje 10. lipnja 2021. dala pozitivno stručno mišljenje.

Program rada izrađen je u skladu s Nacionalnim kurikulumom za međupredmetnu temu građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole u RH, a sastoji se od četiri ciklusa (koji obuhvaćaju rad s učenicima od 5. razreda osnovne škole do završnih razreda srednje škole) te sadržava metodički okvir rada, ishode i kompetencije koje učenici stječu obradom svake pojedine teme unutar ciklusa.

Gradski ured za obrazovanje jutros je školama uputio obavijest o provođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u školskoj godini 2021./2022., uz apel da škole obavijest o istom objave na mrežnim stranicama i drugim kanalima komunikacije s učenicima i roditeljima, motiviraju učenike, učitelje i nastavnike na odabir izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u novoj školskoj godini te ugrade Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u svoje kurikulume za novu školsku godinu.

U školama započinje ispitivanje interesa učenika, učitelja i nastavnika za Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost u školskoj godini 2021./2022., a detaljniji podaci o broju škola, uključenih učenika, učitelja i nastavnika bit će objavljeni početkom listopada, po završetku isteka zakonskog roka za donošenje školskog kurikuluma za novu školsku godinu (7. listopada) - poručili su iz Grada.

Iako je do početka nove školske godine ostalo manje od tjedan dana, iz Grada su odlučni da s izvođenjem nastave iz građanskog odgoja krenu već ove godine. Stoga će, kažu, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje tijekom listopada organizirati stručno usavršavanje učitelja i nastavnika za provođenje izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje".

Tko će predavati?

Budući da Gradska uprava (barem zasad) ne planira zapošljavati nove nastavnike, nekadašnjeg ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, a danas v. d. ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinka Filipovića pitali smo koji je profil postojećih učitelja i nastavnika uopće pogodan za izvođenje građanskog odgoja.

- Nastavnici društvenog smjera. Dakle, sociolozi, filozofi, psiholozi, politolozi... No nastavnika tog profila nema dovoljno, pogotovo u osnovnim školama, gdje su profilu nastavnika koji bi uz dodatnu edukaciju bio osposobljen za izvođenje građanskog odgoja najbliži zapravo nastavnici iz povijesti, jer psihologa nema dovoljno. U srednjim školama situacija s nastavnicima društvenih znanosti je bolja, pogotovo u gimnazijama. Ali problem je što i ti nastavnici imaju svoju punu normu već sada - kaže Filipović.

Do sada riječki model građanskog odgoja preuzelo devet gradova

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je građanski odgoj uveo u osnovne škole još 2016. godine, a izvodi se kao izvannastavna aktivnost jednom do dva puta tjedno, s maksimalnim fondom od 70 sati godišnje, i to za učenike od petog do osmog razreda. Na inicijativu bivšega gradonačelnika Vojka Obersnela, Rijeka je odlučila građanski odgoj uvesti sama, nakon što je HDZ-ova vlast Tomislava Karamarka, zajedno s Mostom, srušila kurikularnu reformu.

Cilj ovog predmeta je promicanje nenasilja, solidarnosti, prihvaćanja različitosti i poštivanja ljudskih prava, odnosno razumijevanje života u građanskom društvu. U izradu prvih priručnika bili su uključeni brojni sudionici, od organizacija civilnog društva i djelatnika Sveučilišta u Rijeci do učitelja koji provode program.

Predaju ga nastavnici, uglavnom razrednici, koji su za to, na vlastitu inicijativu, prošli edukaciju. Isto tako, Rijeka je omogućila i besplatno preuzimanje modela građanskog odgoja svima koji to žele pa ga je do sada preuzelo devet gradova te tri županije i uvelo ga u svoje škole. U prošlog školskoj godini u 20 riječkih škola građanski odgoj pohađalo je 470 učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:53