RODITELJ-ODGOJITELJ

Tomašević: ‘Donijet ćemo novu odluku za postojeće korisnike, novi zahtjevi se neće primati‘

Sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade

Tomislav Tomašević

 Željko Puhovski/Cropix

Visoki upravni sud odlučio je u utorak da je odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj nezakonita, nakon čega je gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio razočaranje poručivši kako je sud ipak ostavio manevarski prostor da se odluka promijeni.

Dodatna pojašnjenja iznio je putem Facebooka u statusu koji prenosimo u cijelosti. Istaknuo je da ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj-odgojitelj te da će Grad Zagreb donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere.

- Današnja odluka Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom smo smanjili naknade za roditelje odgojitelje i ukinuli mjeru za one s djecom starijom od 7 godina u obrazloženju donosi i nekoliko jako važnih utvrđenja koja nam omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg smo planirali:

  • sud je rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti
  • sud je rekao da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima
  • sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti
  • sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu

Što to sve zajedno znači:

  • ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj
  • Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.

Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna.

U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 15:59