LUKA KORLAET

Tomašević ima koronu, njegovi zamjenici održali presicu: ‘Odužit ćemo se građanima jer im nije odvezeno smeće‘

Nastavljamo s ekipiranjem službenika u gradskoj upravi, ide natječaj za jednog pročelnika i zamjenika pročelnika, rekla je Dolenec

Luka Korlaet

 Nera Simic/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zaražen je covidom te zbog toga nije mogao održati redovitu konferenciju za medije, no umjesto njega govorili su zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, prenosi RTL.

Korlaet je govorio o razvoju pješačke zone Stara Vlaška. "Vidimo ovaj prostor kao živi prostor, prostor mjene", rekao je i dodao kako razmišljaju o raspisivanju natječaja o trajnom unaprijeđenju ove ulice zajedno s Draškovićevom i Martićevom.

Najavljeno je širenje pješačke zone u Masarykovoj i to već u rujnu, istaknuo je. Kao pilot projekt zatvorio bi se istočni dio te ulice. Potom je najavio razvoj bicilističke infrastrukture za koju imaju brojne planove i projekte, od kojih su neki atraktivni,. Rekao je da bi trebali nadopuniti i biciklističku mrežu, ali da će o svemu govoriti na posebnoj konferenciji.

Dolenec je najavila sjednicu Gradske skupštine 12. srpnja pa je skrenula pozornost javnosti na strategiju za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom. Po zaposlenosti osoba s invaliditetom ne stojimo dobro, kaže pa dodaje kako smo ispod razine EU.

Nastavljamo s ekipiranjem službenika u gradskoj upravi, istaknula je pa dodala da će od četvrtka na stranici biti objavljen oglas za posao pročelnika gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, ali i zamjenika pročelnika gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Prvi put, govori, objavljuju za zamjenika. "Želimo dodatno ojačati taj ured, shodno obnovi Zagreba od potresa", istaknuo je.

Na upit o odvozu otpada, koji se navodno preskače, Korlaet je rekao da je u tijeku natječaj za 50 vozača, najam, ali i nabavka vozila. Radi se na ekipiranju voznog parka, eventualna preskakanja nastaju uslijed povećanog odvajanja pa su i povećane količine plastike. Dodao je da se skuplja otpad tamo gdje je kritičnije.

Navodi kako Čistoća radi sve kako se odvoz ne bi preskakao. Razmišljaju, kaže, o kompenzacijskim mjerama za građane kako bi se odužili, ali stimulansima za vozače, djelatnike na terenu, da sukladno skupljenoj količini otpada budu nagrađeni.

Na upit o kantama s pješačkih zona, rekao je da se ona planiraju spremiti u dvorišta, te da se radi na izgradnji podzemnih spremnika, ali da će oni biti dostupni u nešto novijim dijelovima grada, rekao je Korlaet.

Tvrdi kako je zaprimljeno 5000 zahtjeva te da su službe izašle na terene pa će svaka biti geolocirana.

image

Danijela Dolenec

Damir Krajač/Cropix

Na upit ima li Zagreb dovoljno vozila hitne pomoći, Dolenec navodi kako ih ima dovoljno, da ih se nabavlja još i da se nastoje nabaviti i defibrilatori.

Jučer je zatvoreno zaprimanje žalbi oko mjesta u vrtićima, a Dolenec ističe kako su vrtići dobili uputu da smjeste što je više moguće djece, kako rade na zapošljavanju što više ljudi. Na temelju žalbi se rade novi planovi pa kaže da imaju 15 dana da to učine. U tom razdoblju bit će poznato više detalja, tvrdi.

- Tijekom pedagoške godine u rujnu prenamjenom će biti stvoreni novi kapaciteti. U pedagoškoj godini pred nama popravit će se situacija. Grad Zagreb subvencionira i obrte dadilja i vjerske vrtiće, rekla je.

Dogradonačelnik Korlaet odgovarao je i na pitanje o učestalom pucanju cjevovoda.

- Zagreb ima 3500 kilometara vodovodnih cijevi od kojih je većina starih. Vodovi koji pucaju unatrag pola godine stari su 60 godina, a rađeni su od krtog materijala koji ne može izdržati pritisak, rekao je dodajući da se radi na sukcesivnoj zamjeni, ali ona da je za to potrebno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:09