REPOVI DEBATE

Tomašević je predbacio Škori otpremninu koju je dobio s HRT-a, evo što je kandidat DP-a o tome govorio 2019.

Škoro je tada za Večernji list rekao da je primio "135.000 kuna otpremnine i da je sve po zakonu"
Miroslav Škoro
 Nera Simic/Cropix

U debati kandidata za zagrebačkog gradonačelnika koja je danas održana na Novoj TV, Tomislav Tomašević (Možemo!) je poručio da je revizija utvrdila da je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) nezakonito uzeo 350.000 kuna otpremnine od HRT-a.

Tomašević je pritom dodao i da je Škoro dobio povlašteni stambeni kredit uz pomoć HRT-a s kamatom od 2,5 posto u vrijeme kad su kamate bile oko 10 posto.

- Dobio sam kredit kao svaki drugi zaposlenik HRT-a i vratio sam ga u roku od dvije godine, odgovorio je Škoro i potom rekao da mu nitko nikad nije došao vezano za otpremninu od 350.000 kuna..

- Ako vam nikad nitko nije došao, evo ja vas pozivam da vratite taj novac, poručio je na to Tomašević.

Ovo nije prvi put da se piše o Škorinoj otpremnini, pa tako podsjećamo na tekst koji je 15. rujna 2019. pisala novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro nije nikada vratio 350.854,81 kn Hrvatskoj radioteleviziji. Točno toliko je iznosila otpremnina koju mu je 1999. godine isplatila nacionalna televizijska kuća, iako, prema nalazu Državne revizije, na otpremninu aktualni kandidat za gradonačelnika Zagreba nije imao pravo.

U HRT-ovoj Službi za odnose s javnošću u vrijeme pisanja teksta nisu znali je li itko tražio povrat, a dokumentaciju vezanu uz isplatu otpremnine i postupanje nakon toga nemaju jer su je dužni čuvati samo deset godina.

Sporna otpremnina našla se pod udarom Državne revizije još 2000. godine. Miroslav Škoro je za Jutarnji list u srpnju 2019. izjavio kako je tek u ljeto ove godine prvi put čuo da se Državna revizija bavila njegovom otpremninom. Ta je tvrdnja malo vjerojatna jer je o slučaju još u lipnju 2000. godine pisao tada visokotiražni Globus, tjednik koji se u to vrijeme prodavao u više od 50 tisuća primjeraka.

O otpremnini Škoro se krajem srpnja oglasio i u Večernjem listu kada je demantirao pisanje tjednika Novosti.

“Iz dokumenata koje nam je Škoro dao na uvid proizlazi da je otpremnina koju je primio iznosila ukupno 135.600 kuna”, objavio je 20. srpnja 2019. Večernji list.

Škorina otpremnina bila je samo jedna od nepravilnosti koje je u poslovanju nacionalne televizijske kuće ustanovila Državna revizija 1998. i 1999. godine. Revizija je u Škorinu slučaju ustvrdila da on nije imao pravo na otpremninu jer je s direktorske funkcije u HRT-ovoj diskografskoj kući Orfej otišao svojom voljom, a ne voljom poslodavca. Sporna je i činjenica da mu je novac na ime otpremnine isplaćen s računa HRT-a, a ne s računa Orfeja koji je kao samostalno trgovačko društvo imao obavezu otpremninu isplatiti sa svog računa.

Cijeli tekst Slavice Lukić o pitanju Škorine otpremnine možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:54