‘SVI GA VOLIMO‘

Tomašević nije izabran u vodstvo svoje stranke, iako se kandidirao: ‘Ma nema drame, evo što se zbilja događa‘

U stranci Zagreb je naš!, registriranoj na adresi Tomaševićevog stana, održana je online izborna skupština

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix

Nema drame, nije se ništa dogodilo – uvjeravaju iz platforme Možemo! komentirajući činjenicu da gradonačelnik Tomislav Tomašević nije izabran u upravno vijeće svoje matične stranke Zagreb je naš!, iako se kandidirao.

– Odustao je kad je vidio da su njegovi najbliži suradnici izabrani – komentirao nam je jedan od izvora iz stranke kada smo provjeravali što se dogodilo na izbornoj skupštini održanoj prije desetak dana.

Naime, u stranci Zagreb je naš!, registriranoj na adresi Tomaševićevog stana održana je online izborna skupština, navodno zbog bolesti nekih članova i sprečavanja zaraze.

Zagreb je naš!, inače ima svih 19 zastupnika u Gradskoj skupštini, ali je stranka u javnosti najčešće percipirana kao dio platforme Možemo! koju vodi stranka istog naziva, a koju vode Sandra Benčić i Teodor Celakoski. Tomaševićev Zagreb je naš! dio je iste platforme, a Tomašević je i član upravnog odbora stranke Možemo!

Uglavnom, situacija u lijevo-zelenoj koaliciji je prilično kompleksna pa će se Zagreb je naš! i stranka Možemo! spojiti u jednu stranku zbog čega je Možemo! mijenjao i svoj statut. Istodobno se vode pregovori o pridruživanju Nove ljevice i Srđ je naš u Možemo! pa bi se tako okrupnili lijevi dijelovi političke scene.

- Da je postojalo jako nezadovoljstvo Tomaševićem, onda ne bi bili izabrani njegovi najbliži suradnici iz Grada na vodeća mjesta u stranci – komentirao nam je jedan izvor iz te stranke koji je htio ostati anoniman. Drugi pak ističe da Tomašević ima punu podršku, „mi svi volimo Tomaševića, neka se on bavi Zagrebom“, ali ton te podrške pokazuje da ipak postoji neki zazor prema njegovu načinu vođenja stranke. No, on je očito, ovim izborom novih koordinatorica umjesto njega i Urše Raukar Gamulin, a stranku ne vodi predsjednik nego dvoje koordinatora, odlukom članova ipak distanciran od stranke. Sada su kao koordinatorice izabrane Iva Ivšić i Marina Ivandić, koje su i u Upravnom odboru stranke.

Uz činjenicu da će stranka postati dio druge stranke i da će stranku u Možemo! dočekati i Tomašević kao član upravnog odbora, možda se stvarno ništa zanimljivo nije dogodilo. Osobito, ako se tom argumentu doda činjenica da su u upravni odbor uistinu izabrani njegovi vrlo bliski suradnici iz Skupštine Zagreba. Primjerice, Marina Ivandić je šefica skupštinskog kluba Zagreb je naš!, Iva Ivšić je zadužena za socijalu u stranci, a Dražen Lučanin, predsjednik Mjesnog odbora Črnomerec je zadužen za informatizaciju stranke.

Uz njih su izabrani i Marta Kiš, Marijana Rimanić, Daniela Širinić i Marin Živković, zastupnici stranke u Skupštini.

– Za proces pripajanja stranke koja će uskoro ionako nestati - a to predstoji stranci Zagreb je naš! – nije ni bitno da Tomašević bude u upravnom odboru – komentirao je jedan naš izvor. Činjenica da Tomašević nije bio izabran u nekoliko krugova glasanja, komentirana je složenošću procesa izbora u stranci. Upravni odbor je sastavljen nakon sedam krugova glasanja. Iz same stranke komunicirali su o ovome isključivo mailom u kojem su, između ostalog naveli, kako je odluka o strateškom spajanju s Možemo! donesena uz punu podršku članova te da upravni odbor ima zadaću provesti to spajanje, dok eventualno nezadovoljstvo Tomaševićem nije dobilo decidirani odgovor. Primjedbu da se rezultati izborne skupštine objavljuju nakon desetak dana iz stranke su komentirali drugim događajem, navevši da je konstituirajući sastanak novog Upravnog odbora održan 22. prosinca pa je nakon toga i objavljena odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:46