POTRESI PRIJE IZBORA

‘Tomašević nije samo antibandićevski kandidat, favorit je zbog programa‘

Prema svim istraživanjima javnog mnijenja, Tomašević u prvom krugu gradonačelničkih izbora dobiva između 25 i 30 posto
Tomislav Tomašević
 Boris Kovacev/Cropix

To što više nema gradonačelnika Milana Bandića ne znači da više nema problema. Ostaju njegova ostavština i isti problemi koji su postojali u Gradu Zagrebu, baš kao i rješenja koja nudimo za prevladavanje tih problema, prva je reakcija iz krugova zelene ljevice u Zagrebu na prilično učestala nagađanja prema kojima smrt Milana Bandića dovodi u probleme njihova gradonačelničkog kandidata Tomislava Tomaševića. Naime, smatra se da je Tomaševićev visoki rejting bio posljedica toga što je percipiran kao najveći Bandićev protivnik, a u novim okolnostima postat će samo jedan od kandidata.

Prema svim istraživanjima javnog mnijenja od prošlog Božića do danas, Tomašević u prvom krugu gradonačelničkih izbora dobiva između 25 i 30 posto i u priličnom je vodstvu u odnosu na Bandića, Joška Klisovića, Davora Filipovića i ostale kandidate. No, novonastala situacija otvorila je pitanje je li spomenuta prednost održiva.

Poznati stavovi

Međutim, u Možemo! i Zagreb je naš! odgovaraju kako će - suprotno prvim medijskim nagađanjima - iznenadna smrt Milana Bandića najmanje utjecati upravo na njih.

- Jedino je naš program zastupao sigurnu promjenu nakon izbora, jer nismo dio establišmenta. U tom smislu naša će kampanja ići dalje, više-manje onako kako je i zamišljena bez obzira na ovaj događaj. Naši predstavnici već su četiri godine u Gradskoj skupštini i javnost dobro poznaje naše stavove, što su pokazali i prošlogodišnji parlamentarni izbori. Osim toga, netko iz drugih stranaka nije ni približno toliko prisutan na terenu. Ni programski, a ni terenski, ne vidim nijednu stranku koja može pratiti naš tempo. Sada smo u poziciji nekoga tko ima šansu preuzeti vlast - istaknula je Danijela Dolenec, jedna od najbližih Tomaševićevih suradnica.

image
Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix

U Možemo! i Zagreb je naš! već dugo tvrde da je HDZ-u i SDP-u svih ovih godina zapravo odgovaralo da je na mjestu gradonačelnika Milan Bandić. SDP-u zato što je to značilo da u Zagrebu ipak nije na vlasti HDZ, a HDZ-u jer su ionako uvijek mogli računati na suradnju s Bandićem.

- Pokušaj da nas se svede na antibandićevsku borbu jednako je promašen kao i da nas se svodi samo na Zagreb. Treća smo stranka u državi i to nije slučajno. Bandić je samo simbol klijentelističkog i korumpiranog vladanja Hrvatskom koje traje 30 godina. Mi smo u politiku ušli da to prekinemo i to građani prepoznaju - pojasnio je član vodstva Možemo! Teodor Celakoski.

A tko bi po njima mogao ući u drugi krug protiv Tomislava Tomaševića?

Neovisan kandidat

- Očekujemo promjene, posebno kod kandidata desnice, kojima se sada otvara novi prostor. Postoji i prostor u kojem bi se mogao pojaviti netko tko bi se predstavljao kao neovisan kandidat, računajući na dio Bandićevih glasova. Sve dok neće biti poznata potpuna lista kandidata, ne treba se baviti projekcijama - smatra Danijela Dolenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:59