PRESICA GRADONAČELNIKA

Tomašević o novom modelu odvajanja otpada: ‘Boksovi su nužno zlo, a Čistoća neće poslovati s profitom na račun građana‘

Što se tiče dolaska turskog predsjednika Erdogana, Tomašević je zamolio građane za strpljenje

Tomislav Tomašević

 Vanesa Pandzic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević drži redovnu konferenciju za medije na Savskom pješačko - biciklističkom mostu, na južnoj strani, na Kajzerici, nakon obilježavanja početka radova na izgradnji pilot-projekta državne biciklističke rute ‘‘Greenway‘‘ duljine 1,6 kilometara.

Proteže se od Arene do Blata. "Sve ostale faze očekujemo realizirati do kraja mandata", rekao je zagrebački gradonačelnik, prenosi Dnevnik.hr.

"Prvenstveno je biciklistička, ali i pješačka", počeo je gradonačelnik te dodao da mu je drago što je započeo maleni korak. "Od granice sa Slovenijom i prolazio bi kroz Zagreb", kazao je Tomašević i rekao da bi radovi trajali tri mjeseca.

"Bit će od eko-asfalta i bit će zelene boje", kazao je i dodao da je to prvi put da se tako nešto koristi. Projekt je vrijednosti nešto više od šest milijuna kuna.

"Prostor uz Savu želimo pretvoriti u prostor za rekreaciju. Krajnje je vrijeme. Zahvaljujem Hrvatskim vodama da su nam dali suglasnost za ovo", rekao je Tomašević.

Kazao je da će biti i stalaka za bicikle. "Bit će i LED rasvjete uz obnovljive izvore energije, pazeći na vizuru", najavio je te dodao da će više biti financirano iz proračuna, uz EU fondove.

Uključivat će i trake za trčanje, dodao je. "Realizacija konačno kreće. Sava je zapuštena desetljeće", zadovoljan je.

Što se tiče Hendrixovog i Jadranskog mosta tiče, Tomašević je rekao da to neće biti problematično. "Bit će potrebna denivelacija zbog biciklista", rekao je za Jadranski most.

Što se tiče dolaska turskog predsjednika Erdogana, Tomašević je zamolio građane za strpljenje.

Što se tiče pobune na Peščenici, Tomašević je kazao da je u odluci jasno pripisano da se ne smiju stavljati boksovi jer bi "uništilo izgled grada". "Prvi je u Masarykovoj, radi se o pilot-projektu", kazao je te istaknuo da razumije građane koji žele da grad to plati.

"Cilj je maknuti spremnike s javnih prostora. Da grad plaća polupodzemne spremnike, ne može se naći toliko lokacija. Imali bi situaciju koja bi trajala sedam-osam godina", kazao je i dodao da su boksovi nužno zlo.

"Kada bi grad plaćao bokseve, to nije dobro rješenje za vizual grada", smatra Tomašević. "Rješenja moraju biti univerzalna jer grad mora kupiti kamione i tako dalje", dodaje.

Što se tiče pobune u Mjesnom odboru gdje je Možemo, rekao je da je odluka izglasana odavno. "Što se tiče paušala, po zakonu "mora biti jedinstven za sva kućanstva, nemamo manevarski prostor. Po zakonu fiksna cijena mora biti jedinstvena. Fiksna cijena je čak tri puta niža od nekih gradova u Hrvatskoj", rekao je.

"Ne mogu se po zakonima ugrađivati različite vrste polupodzmenih i podzemnih spremnika i jedna vrsta bokseva", kazao je. "Ostaje odluka kakva je", čvrsto je rekao Tomašević i kazao da bi zeleni otoci bili zamjena za polupodzemne spremnike.

Kazao je da imaju jako puno zahtjeva za izgradnju boksova. "Mogu ih napraviti 20-30 poduzeća, a podzemne nekoliko. To traje godinama, a za boksove nekoliko mjeseci", pojasnio je i kazao da se po zahtjevima vidi da građani više traže boksove.

U javnoj nabavi je 50 setova podzemnih spremnika. Rekao je da imaju određene procjene troškova, ali da se Zagrebačke ceste bave time.

"Nama nije u interesu nikoga kazniti, trebat će neko vrijeme za uhodavanje. Informirat ćemo i ljudima dati vremena za prilagodbu. Ključno je da građani kontroliraju sadržaj svojih spremnika", istaknuo je.

Što se tiče mjere roditelj-odgojitelj, dogradonačelnica Dolenec je rekla da će detaljnije o tome prije sjednice Gradske skupštine, a to će biti sutra.

Tomašević je rekao da ide na utakmicu Dinamo-Chelsea. "Nogometni savez nije bio u razgovorima, samo s Dinamom. Razgovaramo i o zamjenskom stadionu s Dinamom, ali Kranjčevićeva to ne može biti. Nažalost dok ne riješimo imovinskopravne odnose ne možemo ništa. To je preduvjet. Ne mogu vjerovati da se 800 milijuna kuna ulupalo u ruglo. Tko to normalan radi dok se ne riješe imovinskopravni odnosi", rekao je Tomašević o izgradnji novog stadiona.

"To ruglo ne mogu brzo riješiti, ali time se intenzivno bavimo", priznao je.

"Samo nam za Dom sportova treba 170 milijuna kuna i vjerojatno ćemo ga platiti iz proračuna", kazao je o obnovi nakon potresa.

Komentirao je prometni kaos u centru Zagreba.

"Volio bih da se tamo provozate. Da se napravi temeljiti prilog. Gužva je i u drugim dijelovima grada. Volio bih dokaz. Rekli su da će stati promet. To jest bitna ulica", kazao je o situaciji na prilazu Gjure Deželića. "Razgovarat ćemo s vrtićem kako da se spriječi incident", rekao je te dodao da policija pazi na sigurnost djece na tom području.

Pozvao je građane na oprez u prometu. Rekao je da su prosvjedi ispred Gradskog ureda u "opisu posla".

"Da odbacite 10 litara otpada, to košta dvije kune. To su cijene koje smo najavili u siječnju, nismo ih dizali u inflaciji", rekao je Tomašević i kazao da Čistoća neće poslovati s profitom na račun građana. "Cilj je poslovati s pozitivnom nulom", istaknuo je.

Oko nabavke novih ZET-ovih vozila, Tomašević je rekao da će do kraja godine dobiti 60 novih autobusa. "S tramvajima je puno teže, morat ćemo čekati na isporuku 20 tramvaja", dodao je i kazao da do kraja mandata očekuje 60 novih tramvaja.

"Krećemo sa širenjem tramvajske mreže, a dobar dio ćemo financirati iz EU fondova", najavio je, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:25