GOTOVA SANACIJA

Tomašević obilježio završetak radova na Domovinskom mostu: ‘Ovo je bilo prvo gradilište koje sam otvorio‘

Sanacija mosta završena je još krajem prošlog tjedna i odmah je pušten u promet...

Luka Korlaet, Danijela Dolenec, Tomislav Tomasević
 

 Damir Krajac/Cropix

Završeni su radovi na sanaciji Domovinskog mosta, izvodili su se deset mjeseci, koštali 13,5 milijuna kuna i bili su prvi nakon 2007. kada je most napravljen, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je u utorak obilježio završetak radova.

image

Domovinski Most.

Damir Krajac/Cropix

"Ovo je bilo prvo gradilište koje sam otvorio nakon što smo preuzeli vlast", podsjetio je gradonačelnik Tomašević i izvijestio da je na Domovinskom mostu saniran biciklističko-pješački dio, a napravljena je i konstrukcijska sanacija.

Sanacija mosta završena je još krajem prošlog tjedna i odmah je pušten u promet, pa je danas, kako je rekao, iskoristio priliku zahvaliti svima koji su na tom mostu radili.

image

Obilazak završetka radova.

Damir Krajac/Cropix

Gradonačelnik je napomenuo da je Domovinski most napravljen 2007., a nakon toga je jedino 2012. napravljena jedna manja rekonstrukcija u sklopu jamstvenog roka, pa je njene troškove pokrio izvođač radova.

Istaknuo je da bi održavanje mostova trebalo ići periodički, a ne čekati par desetljeća, pa onda nakon jednog i drugog potresa "reći - pa što sada?"

Iz grada stoga, naglasio je, žele sukladno uputama Ministarstva graditeljstva mostove održavati periodički, ulagati u njih i napraviti ih potresno otpornijima i to ne samo nove, nego posebice i starije mostove kako Zagreb ne bi zatekao potres kakav ga je zatekao prije dvije godine.

image

Prizor s Domovinskog mosta.

Damir Krajac/Cropix

Tomašević je naglasio da su ovi radovi na sanaciji Domovinskog mosta, koji su koštali 13,5 milijuna kuna, "nastavak priče" i njegove najave da će do kraja mandata potrošiti oko 400 milijuna kuna za ulaganja u sanaciju i posebice konstrukcijsko ojačanje svih mostova u Zagrebu. Dio tog potrebnog novca financirat će se iz gradskog proračuna, a dio iz EU fondova.

Naveo je da su jučer na tu temu imali dobar sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, razgovarali su i o financiranju mostova, ali i o nekim drugim prometnim projektima u Zagrebu vezano za javni i cestovni prijevoz.

Najavio je da će o tome u sljedećih nekoliko tjedana razgovarati s ministrom Butkovićem kako bi krenuli u realizaciju nekih od tih zajedničkih projekata, a jedan od njih bit će svakako i rekonstrukcija te sanacija zagrebačkih mostova koji su u dosta lošem stanju jer se desetljećima u njih nije dovoljno ulagalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:35