ODGOVOR ŠEFU SDP-a

Tomašević: ‘Peđa Grbin je malo zaboravio što se događalo 2017., nismo mu mi krivi za Bandića‘

Peđa Grbin u Jutarnjem listu opisao je čelnika Možemo! kao "poštenog, ali neiskusnog" te da nije htio stati uz Anku Mrak Taritaš
Tomislav Tomašević
 Bruno Konjević/Cropix

Zahuktava se predizborna atmosfera u Zagrebu i Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, prvi je put otvoreno napao Tomislava Tomaševića, gradonačelničkog kandidata Zagreb je naš!

U intervjuu za Jutarnji list, Grbin je opisao Tomaševića kao "poštenog, ali neiskusnog", da bi na novinarsko pitanje hoće li podržati kandidata Zagreb je naš! ako uđe u drugi krug s Milanom Bandićem, šef SDP-a odgovorio pozitivno, ali i iznio optužbu na račun zeleno-lijeve koalicije u Zagrebu: "Bude li takva situacija, da. Nećemo napraviti ono što se dogodilo prije četiri godine kad je upravo činjenica da platforma Možemo! nije htjela stati uz Anku Mrak Taritaš Bandiću osigurala još četiri godine vlasti".

Sličnu optužbu u prosincu je iznio Gordan Maras, bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a. Iako je Grbin onemogućio Marasove planove, ipak su obojica iznijeli identičnu optužbu, da je Tomašević de facto odgovoran jer je 2017. Bandić osvojio gradonačelnički mandat, tako što svoje birače nije pozvao da u drugom krugu glasaju za Anku Mrak-Taritaš.

Akcija na Trgu

Arhivski podaci iz tog razdoblja ipak govore nešto drugo. Naime, između prvog i drugog kruga izbora za gradonačelnika, u utorak, 30. svibnja 2017., članovi stranaka Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, ORaH i Za grad izveli su zajedničku akciju kojom su s krova zgrade na Trgu bana Jelačića spustili veliki transparent, širok 25 i visok 15 metara, s natpisom "TOTALNA PREVARA".

Akcijom su komentirali rezultate istraživanja o javnoj nabavi u Gradu Zagrebu, koje su pokazali da se sklopljeni poslovi drastično preplaćuju. A zatim pozvali birače da u drugom krugu lokalnih izbora glasaju protiv Bandića jer je njegov način vladanja gradom totalna prevara građana.

Tog utorka, 30. svibnja 2017.,Tomašević je iznio zajedničko stajalište stranaka Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, ORaH i Za grad o pitanju drugog kruga lokalnih izbora: "Bandićev način vladanja gradom model je izvlačenja novca iz džepova poreznih obveznika, a na korist prijatelja, kumova i sponzora. Stoga pozivamo sve birače da u nedjelju izađu na izbore i glasaju protiv Bandića jer on mora otići s vlasti", poručio je Tomašević. Ipak, Bandić je ponovno trijumfirao. U drugom krugu, osvojio je 147.000 glasova, nasuprot 131.000 za njegovu suparnicu.

Nedovoljno glasova

Zatražili smo od Tomislava Tomaševića komentar Grbinove izjave. Iz njegova odgovora vidjelo se da pokušava umanjiti sukob, ali ipak je odgovorio predsjedniku SDP-a.

- Mislim da je Peđa malo zaboravio što se tada događalo. Zagreb je naš! je pozvao svoje birače da iziđu na izbore i glasaju protiv Bandića, a to je značilo za Anku Mrak Taritaš. Bili smo indirektni, ali jasni - rekao je Tomašević pa još jednom demantirao Grbina.

- U prvom krugu sam dobio 12.996 glasova, a u drugom, Bandić je pobijedio Anku s razlikom od 16.307 glasova. To znači da su joj doslovno svi moji birači dali glas u drugom krugu, ona ni tada ne bi pobijedila - rezimirao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:26