NEDJELJOM U 2

Tomašević spreman odustati ako se pokaže da ne može pobijediti u Zagrebu: ‘Sabor? Lagodan život‘

Lockdown ne zagovara i pozdravlja početak školske godine. Uputio je tijekom razgovora oštre kritike na organizaciju školstva
Tomislav Tomašević
 HRT

Gost emisije Nedjeljom u 2 na HRT-u bio je čelnik platforme "Možemo" Tomislav Tomašević. Na samom početku emisije voditelj Aleksandar Stanković poželio je zdravlja znanstveniku Miroslavu Radmanu koji je zbog samoizolacije morao otkazati gostovanje.

Na zamolbu da usporedi rad u Saboru i Gradskoj skupštini, Tomislav Tomašević odgovorio je kako mu se čini da je život saborskih zastupnika dosta lagodan.

- Nisu svi saborski zastupnici jednako aktivni niti poznati, a plaća im je jednaka gradonačelniku Zagreba. Imaju imunitet, a nemaju ni pravnu odgovornost, objasnio je. Parlament je, kaže, sveden na glasačku mašinu, no sada vidimo i primjere da možda može biti drugačije, dodao je.

Smetaju mu termini poput "uhljeba" jer, kaže, pridonose negativnoj selekciji.

- Ako stalno govoriš da je državna uprava loša, pridonosiš tomu da svatko tko je sposoban ne želi ondje raditi, kazao je.

Komentirao je niz aktualnosti, pa tako i hajku na influencere, koju smatra pretjeranom. Za razvoj društvenih mreža, poručuje, nisu krivi mladi. - Svi koji žive od rada, a ne od kapitala, su radnici, rekao je, dodavši da Hrvatska mora ići prema idealu stalnih zaposlenja, kako ne bi bio potkopan mirovinski sustav.

Za subotnju manifestaciju "Festival slobode" komentirao je kako svatko ima pravo na prosvjed, no takvo nešto ipak smatra nepravednim i neodgovornim prema zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe u koronakrizi.

- U Berlinu protiv mjera prosvjeduju krajnja desnica i neonacisti. Vidjeli smo i kod nas tko je bio na prosvjedu - Hasanbegović, Vidović-Krišto... Na kraju, koje će biti epidemiološke posljedice prosvjeda? - pita, zaključujući da treba ograničavati pravo na prosvjed.

Lockdown ne zagovara i pozdravlja početak školske godine. Uputio je tijekom razgovora oštre kritike na organizaciju školstva u doba pandemije. Kaže da se o svemu trebalo promišljati puno ranije. Iako se obrazovao u inozemstvu, vratio se u Hrvatsku "zbog iskonske želje da mijenja društvo u kojem je odrastao".

- I dalje smatram da je trebalo prvo izglasati Zakon o obnovi prije početka školske godine, rekao je. Već bi, poentira, do sada neke škole možda bile obnovljene.

- Platforma Možemo! zadovoljna je financijskim okvirom Zakona o obnovi, ali nismo zadovoljni institucionalnim okvirom. Podnijeli smo 33 amandmana i o njihovom prihvaćanju ovisit će kako ćemo glasati u petak, rekao je.

Smiješno mu je, kaže, ako netko bude kazao da "Tomašević ide s HDZ-om" u slučaju da budu prihvaćeni njihovi amandmani.

Komentirajući ministra zdravstva Vilija Beroša, rekao je kako smatra da loše vodi Stožer jer, kaže, "postoje dvostruki standardi".

- Iz afere sa zamjenicom ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice vidi se da bolnice vode stranački ljudi, rekao je.

Na pitanje može li njihova parlamentarna borba rezultirati time da ih građani više ne doživljavaju kao pobunjenike, podsjetio je da su ulaskom u politiku rekli: "Jednom nogom u institucijama, drugom na ulici".

- Bili smo i u Gradskoj skupštini pa se nije ništa promijenilo. Ja sam i dalje na prosvjedima, vozim se javnim prijevozom, dodao je.

Tomašević će se kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika i ne vjeruje da će okupiti samo simpatizere ljevice, jer "na lokalnim izborima nisu primarne svjetonazorske teme". - Bitno mi je da Zagreb uđe u 21. stoljeće kao otvoreniji, dinamičniji, zeleniji i da ima bolju kvalitetu života, rekao je Tomašević.

U utrci za gradonačelnika vidi rasipanje glasova na desnom spektru.

- Ako istraživanja pokažu da ne mogu pobijediti, otvoren sam da se na lijevom spektru sastanemo i dogovorimo o kandidatu, barem u 2. krugu. No, vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZ-ovog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2020 03:35