ISTUP GRADONAČELNIKA

Tomašević: ‘Svi doktori i sestre u Svetom Duhu imaju priziv savjesti. Meni je to neprihvatljivo!‘

Očekujem od novog vodstva bolnice da se to riješi - jasno je rekao gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević

 Rtl Direkt

Tomislav Tomašević gostujući u RTL Direktu rekao je da je njemu apsolutno neprihvatljivo da se svi liječnici i medicinske sestre u Svetom Duhu pozivaju na priziv savjesti kada je u pitanju prekid trudnoće. Gradonačelnik Zagreba o tome je pričao kada je bio upitan za slučaj Mirele Čavajde.

- Bolnica Sv. Duh obavlja prekide trudnoće od 10 mjeseca do 22., ali ne nakon 22., što je ovdje slučaj. Povjerenstvo je zaključilo u zakonskom roku da postoje indikacije. Ono što kaže osoblje Sv. Duha da nemaju iskustva s tim. Ono što je meni neprihvatljivo kada govorimo o prekidima trudnoće zakonski dozvoljenima, do 10. tjedna bez medicinskih indikacija, u gradskoj bolnici Sv. Duh svi liječnici i sve medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. To mi je neprihvatljivo, da se u gradskoj bolnici takva stvar dogodila. Očekujem od novog vodstva bolnice da se to riješi. Privremeno se to rješava na način da je sklopljen ugovor s bolnicom Merkur, tu očito nešto ne odgovara i ne funkcionira na razini Hrvatske ako 60 posto liječnika ima priziv savjesti, a u Sloveniji koja ima isti zakon je to samo 3 posto. Ne mogu to promijeniti na razini Hrvatske, to očekujem od ministra zdravstva i Vlade, ali ono što mogu i moram je ono što je vezano uz Sv. duh kao najveću gradsku ustanovu i to očekujem od novog vodstva - rekao je gradonačelnik.

Prije toga, gradonačelnik je govorio o stanju u Gradu, gradskim financijama i otrkio što ga najviše frustrira.

- Frustrira me zakonodavni okvir, posebice kad govorimo o preustroju gradske uprave. Mislio sam da ćemo to napraviti puno brže. Ono što smo rekli smo i napravili, oko smanjenja broja ureda. Tu dolazi dubinski posao, restrukturiranje po uredima. Što se tiče natječaja, u 300 gradskih ustanova smo promijenili upravna vijeća, svi direktori gradskih poduzeća su izabrani na javnom natječaju, većina je došla iz privatnog sektora, a većinu nisam ni vidio do natječaja. Izabrali smo najbolje ljude, bez da imaju ikakvu stranačku iskaznicu ili vezu - kazao je Tomašević kojeg nisu iznenadili kosturi iz ormara.

- Znao sam što me čeka. Sve te probleme još sam u Skupštini vidio kako se gomilaju, ako hoćemo i financijska održivost mjere roditelj odgojitelj kojoj je eksponencijalno rastao trošak i sada je pola milijarde kuna godišnje. 18 puta je više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego gradnju novih vrtića. Dok Visoki upravni sud ne odluči je li odluka Skupštine zakonita, svaki mjesec neplanirano moramo izdvojiti iz proračuna 40 milijuna kuna više što je vrijednost jednog vrtića - kazao je Tomašević te dodao da ih to neće pokolebati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:09