STOŽER MOŽEMOSA

Tomašević zove Domovinski pokret da podrži vladu SDP-a: ‘Znam da smo različiti, ali tu je viši cilj‘

Izlazne ankete davale su im 11 mandata, što je vodstvo stranke bacilo u potpuni klimaks

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić

 Marko Todorov/Cropix

"Pozivamo Domovinski pokret da zajedno s nama podrži vladu, da zajedno s nama u parlamentu podržimo manjinsku vladu SDP-a, da maknemo Turudića, da srušimo lex AP, da uništimo korupciju. Ne moramo u vladu, ali idemo zajedno ostvariti zajednički cilj - srušiti HDZ", poručio je koordinator Možemo! Tomislav Tomašević nakon većine prebrojanih glasova.

On poštuje tvrdnje iz Domovinskog pokreta da oni svjetonazorski ne mogu s Možemo!, ali im poručuje da u ime najvišeg cilja, a to je rušenje HDZ-a, osnuju zajednički pakt u parlamentu. U Možemo! su svjesni da lijeva opcija ne može sama formirati vladu, ali zato pozivaju sve lijeve i desne da zajedno sruše HDZ.

"Naši birači znaju što smo im obećali i mi se to nećemo prekršiti. Ali pozivamo sve političke aktere s ljevice i desnice koji su četiri godine zaklinjali da ne žele HDZ da budu od riječi i kažu ne HDZ-u. E sada, e sad neka se pokažu", poručila je, prije svega desnim strankama, druga koordinatorica Možemo!, Sandra Benčić. Ona je naglasila da je Možemo! stranka koja je najviše rasla od prošlih izbora. Prema sadašnjem broju glasova, Možemo! ima deset mandata, što je čak šest više nego na prošlim izborima.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Nakon završnih govora u Tvornici, gdje se nalazio izborni stožer Možemo!, počeo je, kako je Sandra Benčić najavila, pravi tulum. Slavlje je krenulo uz pjesme Mile Kekina i Haustora. Bilo je to veliko olakšanje za cijelo vodstvo stranke jer su od 19 sati do ponoći prošli pravu kalvariju.

U tih pet sati prošli su od euforije do potpune konsternacije i natrag. Izlazne ankete davale su im 11 mandata, što je vodstvo stranke bacilo u potpuni klimaks. Vrištalo se, skakalo, bacalo u zagrljaje. I ne samo to. Na osnovu tih anketa odmah su krenule i postizborne slagalice.

Donedavna saborska zastupnica Ivana Kekin javno je najavljivala sklapanje postizborne manjinske vlade.

"To je realno. HDZ je povijest. Mi ćemo podržati svaku vladu u kojoj nema desne opcije", govorila je Kekin.

Situacija je otišla tako daleko da su na osnovu tih anketa započeli telefonski razgovori Sandre Benčić, kandidatkinje Možemo! za premijerku, i Peđe Grbina, predsjednika SDP-a, o budućoj Vladi.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, Benčić je Grbinu obećala podršku njegovoj vladi u parlamentu, ali bez ulaska u nju. No, dva sata poslije sve se preokrenulo. Prvi neslužbeni rezultati šokirali su sve kojima je Možemo! u srcu.

"Nemoguće, to ne može biti", komentirala je Sandra Benčić prve neslužbene rezultate, prema kojima je njezina stranka imala samo tri mandata.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Nestali su osmijesi s lica, glazba se naglo stišala, a vodstvu Možemo! više nije bilo do razgovora. Brzinom munje povukli su se u zasebnu prostoriju. Iza crnog zastora desetak njih procjenjivalo je što sada. U tom trenutku jedino se Tomislav Tomašević činio smiren i trezven.

On je svoje kolege pozivao da se smire, da su ovo samo prvi rezultati i da je daleko kraj. I čini se da je imao pravo. Što je više glasova bilo prebrojano, to se broj mandata Možemo! drastično povećavao.

S prvotna tri ubrzo su porasli na sedam pa na devet. Glazba u Tvornici opet je postala glasna.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Iz zvučnika su se prolamali zvuci pjesama Ramba Amadeusa, EKV-a, Urbana, The Clasha, Rundeka, Azre... Delirij je nastao kada je majstor glazbe pustio "Bella Ciao". Počeo je ples kojem se strasno pridružila i Rada Borić, kandidatkinja Možemo! na izborima.

Ivana Kekin je usprkos sve boljem rezultatu sada bila puno opreznija. Zazivala je sve one koji su obećali da neće s HDZ-om da održe obećanje. Što ti je život i politika!? Na dano obećanje pozivala je baš one protiv kojih se Možemo! najžešće bori - hrvatsku desnicu.

Kako je izborna noć tekla u stožeru Možemo! u cijelosti možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:03