IDEJA JE STARA, ALI...

Tomaševića pitali o mjesečnom pokazu za javni prijevoz od 70 kuna: ‘Zagreb bi pristao na tu ideju...‘

Zagrebački gradonačelnik ističe kako je u vezi obnove nakon potresa u Zagrebu sve u rukama Vlade

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u nedjelju, u vezi procesa obnove Zagreba nakon potresa, kako je Grad na raspolaganju za pomoć državnim institucijama, no prema zakonu to, na žalost, nije gradska odgovornost.

"Kao gradonačelnik u godinu dana imam već drugog ministra obnove i drugog ravnatelja Fonda za obnovu, dviju institucija odgovornih za obnovu privatnih zgrada. Doista je nevjerojatno da to toliko traje", ocijenio je prilikom obilaska manifestacije Projekt Ilica: Q’ART.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina najavio je konkretna gradilišta i rokove, no vidjet će se hoće li se to realizirati. "Ako je problem u cijenama, onda cijene treba dići, u javnim nabavama i, ako treba, u programima mjera", dodao je.

Tomašević ističe kako je sve u rukama Vlade, neprihvatljivo je da obnova ovoliko dugo nije krenula. Možda su sve političke opcije i Vlada najviše podbacile upravo u obnovi nakon potresa u Zagrebu, u Baniji su se barem neke obiteljske kuće počele graditi, u Zagrebu ne, naglasio je.

Upitan o prijedlogu Koordinacije javnih linijskih prijevoznika da se za javni prijevoz uvede neograničena mjesečna karta od 70 kuna, rekao je kako takve ideje postoje za Zagreb i okolne županije, no godinama se nisu realizirale.

Tomašević: Zagreb pri vrhu sigurnosti među metropolama, no ovo je bio alkohol

"Ideja je načelno dobra, ali problem je kad treba između subjekata, lokalnih vlasti, gradskih poduzeća i prometnih poduzeća, dogovoriti konkretne tarife i tko će time upravljati", napomenuo je.

Po njegovim riječima, Zagreb bi pristao na takvu ideju, no to ovisi o detaljima dogovora.

Komentirajući dvije jučerašnje prometne nesreće u Zagrebu, gradonačelnik je podsjetio da je izvješće o sigurnosti Grada za prošlu godinu, koje uključuje i prometne pokazatelje, bilo najbolje dosad za razna kaznena djela.

"Zagreb je pri vrhu po sigurnosti među europskim, a kamoli svjetskim metropolama, no u slučajevima nesreća u Dubravi i na Držićevoj radi se o visoko alkoholiziranim osobama", ustvrdio je.

Očekuje drastične kazne kako bi se spriječilo da se takve stvari ponavljaju, da prolaznici stradavaju usred bijela dana zbog potpune neodgovornosti alkoholiziranih osoba.

Tomašević je u nedjelju obišao manifestaciju Projekt Ilica: Q’ART, ljetno izdanje "Flower Power", drugo od četiri planirana ovogodišnja festivalska izdanja koji kulturno-umjetničkim programima od Frankopanske do Primorske oživljavaju Ilicu i njene prazne i zapuštene prostore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:19