SUPROTNE STRANE

Tomaševićev otac uz Škorinu kandidatkinju za Zaprešić: Ja sam pravaš. Ali, u Zagrebu Škoro ne bi imao moj glas

Smiljan Tomašević bio je na predstavljanju kandidature Barbare Knežević, predsjednice zaprešićkog ogranka Domovinskog pokreta
Smiljan Tomašević
 Ronald Goršić/Cropix

Ovoga vikenda kandidaturu za gradonačelnicu Zaprešića predstavila je Barbara Knežević, predsjednica zaprešićkog ogranka Domovinskog pokreta i vijećnica u Gradskom vijeću. Na predstavljanju su sudjelovali Miroslav Škoro i saborski zastupnik DP-a Stjepo Bartulica, ali i jedan zanimljiv lokalni političar - Smiljan Tomašević, vijećnik stranke Projekt domovina u spomenutom Gradskom vijeću.

Svjetonazori

Smiljan Tomašević je otac Tomislava Tomaševića, čelnika zeleno-lijeve stranke Možemo! i najvećeg favorita u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika. U susjednom Zaprešiću njegov je otac podržao kandidatkinju desnog Domovinskog pokreta i sudjelovao u objavi njezine kandidature pa je logično da je njegova pojava izazvala interes:

"Točno je, i Projekt domovina, kao i ja osobno, podržavamo Barbaru Knežević za gradonačelnicu. Ona i ja smo 2018. izabrani u Gradsko vijeće Zaprešića, i cijelo vrijeme blisko surađujemo, i radi se o kvalitetnoj kandidatkinji. A kada je riječ o meni, još nisam odlučio hoću li se na svibanjskim izborima ponovno kandidirati za Gradsko vijeće", objasnio je Smiljan Tomašević za Jutarnji list.

Smiljan Tomašević je postao medijski zanimljiv nakon što je Jutarnji list u srpnju 2020. objavio članak o njemu, kada se saznalo da je član Projekta domovina koji je nastao kao politički projekt udruge "U ime obitelji". Tom prilikom Tomašević senior je biranim rječnikom govorio o svojem sinu, rekao kako u potpunosti podržava njegov politički angažman, iako se razilaze u svjetonazorskim temama.

Smiljan Tomašević je i u jučerašnjem razgovoru opet stao iza sinovljeve kandidature. Pritom je dodao kako još razmišlja o kandidaturi, a da je podržao Barbaru Knežević jer se uvjerio kako ona brine o potrebama građana, što je u lokalnoj politici važnije od ideoloških tema. Na pitanje je li ga strah da svojom podrškom kandidatkinji Domovinskog pokreta može otežati kampanju sina u Zagrebu, odgovorio je negativno:

"Potpuno podržavam Tomislavovu političku karijeru, i da živim u Zagrebu, apsolutno bih glasao za njega na gradonačelničkim izborima. Uostalom, dao sam mu svoj glas i na prošlim parlamentarnim izborima. Naime, nas dvojica se slažemo u devedeset posto slučajeva kada se radi o pitanjima korupcije, nepotizma i sličnim temama, a razlikujemo se u onih deset posto vezanih uz svjetonazor.

Ali, zašto se ljudi ne bi slagali iako su u različitim strankama? Ja sam se u Domovinskom ratu borio za demokratsku Hrvatsku koja je otvorena za različitosti. A na Tomislava sam ponosan jer je ostao pošten političar", rekao je Smiljan Tomašević.

Kritizirao vladajuće

On je često kritizirao HDZ zbog korupcije, a s vladajućom strankom se sukobljavao i u Zaprešiću. Kada je 2019. godine iz postava izložbe uklonjen portret francuskog dragovoljca Domovinskog rata Jeana Michela Nicoliera, Tomašević je pitao gradonačelnika Željka Turka (HDZ) i vladajuće tko je odgovoran za uklanjanje Nicolierova portreta te što se planira poduzeti po pitanju tog sramotnog čina.

Zatim je ponovno podržao sina.

"Ponosan sam na njega ne isključivo kao političara, nego i kao čovjeka", nastavio je Tomašević i dodao: "Nisam bogat čovjek, Tomislav je sve postigao vlastitim radom. Najviše sam ponosan na njegovo poštenje. Imao je prilike početi karijeru u velikim strankama, ali nije htio, premda je tako mogao lakše uspjeti. Puno je učio i ulagao u svoje obrazovanje i iskreno se nadam da će postati gradonačelnik Zagreba", zaključio je Smiljan Tomašević.

Volim domovinu i protiv sam fašizma i ekstremizama

Iako je vijećnik Projekta domovina, u razgovoru je decidirano odbacio politički se definirati kao desničarski političar: "Ja sam pravaš, čak ne bih rekao da sam desničar, nego tradicionalist ili desni centar, ma što to značilo. Volim domovinu i za nju sam se borio, ali također sam odgajan da poštujem tuđe.

Protiv sam nacizma, fašizma, komunizma i svih ekstremizama, a za demokraciju. Ali najveći problem u Hrvatskoj je korupcija, koja je zahvatila sve pore društva. U privatizaciji smo rasprodali obiteljsko srebro, a na važne položaje postavljamo po političkoj liniji, umjesto prema sposobnostima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:41