OKUPILI SE GRAĐANI

Tomaševićev zamjenik otkrio tko je uklonio murale posvećene Vukovaru: ‘Nacrtani su bez dozvole‘

‘Nažalost, tako je - kako je. Nekome smeta, netko je to išao ukloniti mimo znanja mjesnog odbora‘
 Damir Krajac/Cropix

Uoči 30. obljetnice pada Vukovara dvojica radnika uklonila su četiri murala sa jedne trafostanice zagrebačkom Laništu u četvrtak, javlja Dnevnik Nove TV.

image
Damir Krajac/Cropix

Jedan od murala koji su sa trafostanice na zagrebačkom Laništu uklonili radnici bio je posvećen Vukovaru, vodotornju i memorijalnom groblju, drugi 204. gardijskoj brigadi, jedan generalu Slobodanu Praljku, a posljednji je bio posvećen Dinamu.

image
Damir Krajac/Cropix

Na terenu je bila i policija, doznaje Dnevnik Nove TV.

image
Damir Krajac/Cropix

"Pred sam pad Vukovara oni to sklanjaju, to je velika sramota. Sramota je za cijelu Hrvatsku da nekome smetaju hrvatski grb i Vukovar", kazao je Josip Horvat.

image
Damir Krajac/Cropix

"Nažalost, tako je. Nekome smeta, netko je to išao ukloniti mimo znanja mjesnog odbora", dodao je Antun Petrić.

image
Damir Krajac/Cropix

Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista izjavio je kako je ovo "vrhunac njihove politike i vladanja u gradu Zagrebu."

image
Damir Krajac/Cropix

"Žalosno je da se na ovakav način omalovažava hrvatske branitelje, heroje koji su dali svoje živote za našu slobodu i za sve ono što uživamo danas", naglasio je u četvrtak Milanović Litre.

image
Damir Krajac/Cropix

U trenutku pisanja ovog teksta građani se spontano okupljaju i crtaju novi mural posvećen Vukovaru, a skandiraju i ime hrvatskog grada heroja, javila je Nova TV u svom Dnevniku.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Korlaet: HEP je obrisao murale na trafostanici jer su nacrtani bez dozvole

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet pojasnio je u četvrtak okolnosti brisanja murala na trafostanici posvećenih Domovinskom ratu na Savskom gaju, istaknuvši da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

"HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju", istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojali trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.

Istaknuo je da se na trafostanici donedavno nalazila dva murala. Jedan koji je bio "problematičan", jer je bio posvećen osuđeniku za ratni zločin Slobodanu Praljku, i drugi koji je bio posvećen Vukovaru i nalazio se na tri strane trafostanice, čije su uklanjanje danas oštro osudili Hrvatski suverenisti.

Objasnio je da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP reagirao odlučivši prebojati čitavu trafostanicu.

“Nakon dojave građana, HEP je reagirao i odlučio prebojati sve četiri strane trafostranice. Preostale tri strane na trafostanici nisu bile problematične, no nažalost, u režiji HEP-a je prebojano sve”, ustvrdio je Korlaet.

Brisanje murala posvećenog Vukovaru u četvrtak su osudili Hrvatski suverenisti, koji su organizirali konferenciju za novinare i obišli prebojanu trafostanicu. Tom su prilikom osudili taj “čin uništenja sjećanja na žrtve Domovinskoga rata”, a gradski zastupnik Mosta Marko Sladoljev je, zbog želje da se slučaj rasvijetli, bio zatražio stanku sjednice. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 20:11