ANKETE ZA ZAGREB I SPLIT

Tomaševiću raste prednost, mrtva utrka Škore i Filipovića. Mihanović vodi, Puljak i Kerum blizu

Najnovije istraživanje provedeno je 5. i 6. svibnja na uzroku od 700 ljudi u Zagrebu i Splitu
Davor Filipović, Tomislav Tomašević, Miroslav Škoro, Željko Kerum, Vice Mihanović, Ivica Puljak
 Ilustracija: Vesna Veselić

Kandidat koalicije Možemo! Tomislav Tomašević trenutačno u utrci za zagrebačkog gradonačelnika uživa potporu 41,5 posto birača, dok se za drugo mjesto bore Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta s 11,4 posto potpore i HDZ-ov Davor Filipović s potporom od 11,1 posto.

Pokazuje to najnovije istraživanje koje je 5. i 6. svibnja na reprezentativnom uzroku od 700 zagrebačkih ispitanika provela Nova TV.

image
Rezultati istraživanja za Zagreb
Nova TV

Aktualna gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević u završnicu kampanje prema ovom istraživanju ulazi s potporom od 8,9 posto. SDP-ov Joško Klisović je četvrti s podrškom od 6,7 posto, a Vesnu Škare Ožbolt podržava 6,6 posto ispitanika. Mostov Zvonimir Troskot može računati s 4,7 posto, a Anka Mrak Taritaš s 2,3 posto. Davora Nađija iz Fokusa podržava 2 posto zagrebačkih birača, Željko Tokić može računati na 0,2 posto potpore. Neodlučnih je 4,7 posto.

Tomašević uvjerljiv i u drugom krugu

Tomašević bi, prema ovom istraživanju, u drugom izbornom krugu uvjerljivo pobijedio i Miroslava Škoru i HDZ-ova Davora Filipovića. U slučaju da u drugi krug ide sa Škorom, Tomašević po ovom istraživanju osvaja 62,7, a Škoro 25,2 posto glasova.

Ako u drugi krug uđe s HDZ-ovim Davorom Filipovićem, Tomašević bi pobijedio s 59,5 posto podrške, a Filipovića bi podržalo 26,6 posto birača.

Tko bude imao 26 vijećnika, može vladati Zagrebom. Trenutačno vodi lista Možemo! s potporom od 36,6 posto. Domovinski pokret druga je lista s 10 posto, zatim HDZ s 9 posto. Odmah iza njih je lista MB 365 s potporom od 8,9 posto, SDP može računati na 6,4 posto, a Vesna Škare Ožbolt na 5,7.

Za izborni prag bori se još MOST sa 3,7 posto potpore. Ostalih 12 lista zajedno osvaja 7,5 posto i nemaju šanse ući u skupštinu, ali i dalje je visokih 12,2 posto neodlučnih.

Mihanović vodi u Splitu

Prema istraživanju provedenom u Splitu na uzorku od 700 ispitanika 5. i 6. svibnja HDZ-ov kandidat Vice Mihanović bio bi prvi izbor Splićana i glas bi mu u prvom izbornom krugu dalo 19,1 posto birača. Najveće šanse za drugi krug ima Ivica Puljak iz Centra koji ima 17,2 posto podrške, treći je sa 14,7 posto podrške Željko Kerum koji bi želio ponovno vladati Splitom.

image
Rezultati istraživanja za Split
Nova TV

Jakov Prkić predvodi koaliciju Pametno i Možemo! i ima 9,4 posto, a Branka Ramljak kao nezavisna trenutačno je na 8,9 posto. Mostov Ivica Grković je na 8 posto, a SDP-ov Ante Franić na 7,6 posto.

Ostali kandidati su ispod izbornog praga. Neodlučnih je 5,4 posto.

Puljak dobro stoji u drugom krugu

Nađu li se u drugom krugu HDZ-ov Mihanović i Ivica Puljak, izbore bi po ovom istraživanju dobio kandidat Centra Ivica Puljak. Za njega bi u drugom krugu glasalo 48,5 posto birača, a za Mihanović 36,3 posto.

Ako se kojim slučajem na glasačkom listiću nađu Vice Mihanović i Željko Kerum, pobjedu odnosi HDZ-ov kandidat. Mihanović bi osvojio 45,1 posto, a Kerum 26 posto.

Ivica Puljak bi prema ovom istraživanju u drugom krugu pobijedio i Željka Keruma. On bi dobio 52,8 posto potpore, a Kerum 32,6 posto.

Splitsko gradsko vijeće trebalo bi imati sedam lista koje bi mogle ući u Banovinu. Vodi HDZ s potporom od 20,3 posto, zatim je tu CENTAR s 15,7 posto, SDP ima 10,4, a Kerumov HGS je na 10,3 posto, Možemo! sa svojom koalicijom je na 10,1 posto i MOST na 7,7, a Lista Branke Ramljak, točnije, Tomislava Mamića je na 7,3 posto.

Ostale liste daleko su ispod 5 posto i zajedno imaju 11,9 posto, a neodlučnih birača je 6,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:19