ZNANSTVENIK U IZBORNOJ UTRCI

Tome Antičić na listi HNS-a za izbore za Europski parlament

Jedan od najbližih suradnika ministrice Divjak radio je i u CERN-u
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Tome Antičić, bivši ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naći će se visoko na listi HNS-a za izbore za Europski parlament kao nestranački kandidat, doznaje Jutarnji list.

Angažman znanstvenika koji je svoj doktorat zaradio na svjetski priznatom Johns Hopkins Universityju, a koji je istovremeno radeći u najvećem svjetskom laboratoriju CERN-u razvio razne analitičke programe za prikupljanje golemog broja podataka, trebao bi biti potvrđen početkom idućeg tjedna.

Skica programa

Jedan od najbližih suradnika ministrice Blaženke Divjak već je izradio i skicu programa koji će promovirati high-tech gospodarstvo i primjenjivu znanost čime se bavio i na Institutu Ruđer Bošković.

Program sadrži tri ključne točke. Između ostalog, želi oslobađanje high-tech poduzetnika, inovatora, i znanstvenika od brojnih administrativnih i pravnih kočnica kojima ih opterećuje EU sustav. Tu je i inicijativa za high-tech ekološko Jadransko more/Mediteran u sklopu projekta Obzor, odnosno, projekti brodova na električni pogon, koji su pogonjeni i punjeni solarima i vjetroelektranama na moru i na brojnim otocima.

- Razvoj samovozećih glisera i putničkih brodova pogonjenih strujom bilo bi idealno za Jadransko more i za transport između otoka i kopna - kaže Antičić.

U fokusu

Kao treću bitnu točku spominje da se na razini EU moraju promijeniti pravila korištenja i dodjeljivanja novca strukturnih fondova tako da se mogu jednostavno koristiti za potporu istraživanju i razvoju i potrebama high-tech tvrtka.

U HNS-u pak napominju kako je za vrijeme godinu i pol dana mandata u MZO-u u resoru EU fondova i znanosti Antičić stavio u fokus zadržavanje mladih znanstvenika te je otvorena prilika za zapošljavanje 255 mladih znanstvenika kroz projekte znanstvenih centara izvrsnosti te projekta razvoja karijera mladih istraživača Zaklade za znanost, te je iz EU fondova ugovoreno više od 2,5 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:59