UMJESTO BRKIĆA

TOMISLAV MEDVED NOVI KANDIDAT ZA MINISTRA BRANITELJA! 'Da, kandidatsam. Član sam HDZ-a i rado ću prihvatiti tu dužnost bude li potrebno'

'Ne mogu vam reći da sam HDZ-ov kandidat jer se stranka o tome još uvijek nije službeno izjasnila'

General Tomislav Medved najizgledniji je novi ministar branitelja i najnovije ime u plejadi onih koji se posljednjih tjedna natječu za tu dužost. Nakon što se iz "priče" povukao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, najveće su šanse pridavane predsjedniku Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i jednom od organizatora prosvjeda u šatoru u Savskoj 66 Đuri Glogoškom. No, čini se kako se omjer snaga promijenio jer Medved slovi kao novi HDZ-ov kandidat.

- Da, ja jesam kandidat za ministra branitelja, no ne mogu vam reći da sam HDZ-ov kandidat jer se stranka o tome još uvijek nije službeno izjasnila. Član sam HDZ-a i rado ću prihvatiti tu dužnost bude li potrebno - kazao nam je u ponedjeljak navečer Medved.

Nakon Brkićeva odustajanja od kandidature, Medvedovo pojavljivanje na sceni zainteresiranih za ključno mjesto u Savskoj 66 došlo je kao veliko iznenađenje.

- Obavio sam određene razgovore i iako vam još uvijek ne mogu reći da sam baš ja taj koji će zastupati hrvatske branitelje znam da će stranka idućih dana imati sastanke na kojima će to odlučiti. Ne bi bilo korektno da vam sada to potvrdim, kada ni ja nisam u potpunosti siguran, kazao nam je u ponedjeljak Medved.

U stranci smo u ponedjeljak navečer doznali kako definitivna odluka još nije donesena.

Brigadni general Tomislav Medved inače je ratni zapovjednik Tigrova te jedan od onih koji su bili na trgu kod Crvke sv. Marka kada je, za vrijeme braniteljskih prosvjeda, policija umalo iskoristila sredstva prisile prema okupljenim braniteljima. Medved jest član HDZ-a, no poznat je kao dio umjerene struje unutar stranke.

PREMIJER OREŠKOVIĆ 'Nadam se da ću što prije, ako ne sutra, komunicirati tko je novi ministar branitelja'

ZAGREB - Premijer Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak navečer u Saboru s predstavnicima klubova vladajuće koalicije s kojima je razgovarao o imenovanju ministra branitelja, a novinarima je kazao kako kako se nada da će sutra imati novog kandidata za tu funkciju te da će što prije izabrati novog ministra.

"Gospodinu Brkiću sam zahvalio što je bio kandidat i za ono što je učinio za Hrvatsku i mislim da je pokazao svoj karakter, a sutra ću naći vremena i nadam se da ćemo sutra imati jednoga kandidata i da ću što prije izabrati ministra branitelja", kazao je Orešković novinarima nakon kratkog sastanka u Klubu HDZ-a, održanog po završetku zajedničke sjednice klubova vladajućih stranaka na kojoj je sa suradnicima obrazložio prijedlog proračuna.

Orešković nije želio odgovoriti na neslužbene informacije po kojima bi novi ministar branitelja trebao postati brigadni general Tomislav Medved, ratni zapovjednik Tigrova.

"Znate već moju praksu, mislim da smo tu svi uhodani. Nadam se da ću što prije, ako ne sutra, komunicirati tko je novi ministar branitelja", kazao je Orešković.

Miodrag Demo, zastupnik stranke Bandić Milan 365 - Stranke solidarnosti i rada, uvjeren je da će Hrvatska u utorak dobiti novog ministra branitelja.

"Odgovornost je na Domoljubnoj koaliciji, tako smo dogovorili s premijerom, ja kao predstavnik stranke BM 365 i predsjednik Odbora za ratne veterane, gospodin Miro Bulj ispred Mosta i gospodin Željko Dilber ispred HDZ-a. Sastali smo se odvojeno s premijerom i on sutra očekuje od gospodina Karamarka ime ministra branitelja, da krene u proceduru", rekao je Demo.

Na pitanje je li čuo da je potencijalni ministar Tomislav Medved, odgovorio je kako ništa nije čuo te ponovio da će Domoljubna koalicija "sutra ime i prezime staviti na stol premijeru".

Naglasio je da je riječ o resoru koji pripada kvoti Domoljubne koalicije, a zamoljen da komentira potencijalnu Medvedovu kandidaturu kazao je, "koga god predloži Domoljubna koalicija je dobar". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:48