IZDRŽAVANJE KAZNE

TOMISLAV MERČEP NIJE JEDINI OSUĐENIK KOJI JE BIO U TOPLICAMA Doznali smo za koliko je još zatvorenika lani intervenirao ministar branitelja Medved

 Danijel Soldo / CROPIX

Tomislav Merčep zbog zdravstvenih je razloga bio tridesetak dana na liječenju u Krapinskim toplicama, nakon toga se vratio u kaznionicu i nastavio odsluživati zatvorsku kaznu.

Vrijeme koje je proveo izvan zatvorskog sustava ne uračunava se u izvršenje kazne zatvora i za toliko dana koliko ih je proveo u toplicama, produljit će mu se vrijeme izdržavanja kazne - kazao nam je sudac Željko Mlinarić, glasnogovornik Županijskog suda u Sisku, koji je, s obzirom da Merčep izdržava kaznu u Lipovici, zadužen za praćenje izvršenja kazne.

Sudac Mlinarić objašnjava kako je uobičajena procedura da zatvorenik, ako mu zatvorska bolnica ne može pružiti odgovarajuću skrb, po preporuci liječnika bude upućen u odgovarajuću vanjsku ustanovu.

Privilagije

- Za to je mjerodavno jedino i isključivo mišljenje liječnika. Zakon vrijedi jednako za sve, neovisno o tome je li branitelj ili nije - kaže sudac Mlinarić.

Budući da u vrijeme našeg razgovora nije bio u sudu i nije imao uvid u spis, sudac Mlinarić nije mogao sa stopostotnom sigurnošću kazati je li to bio prvi Merčepov odlazak iz zatvora u toplice, no uvjeren je da je ovo bilo prvo Merčepovo zatvorsko ljeto koje je prekratio u toplicama.

Kao bitan detalj sudac Županijskog suda u Sisku iznio je da u Merčepovu spisu o izdržavanju kazne zatvora od sedam godina na koju je osuđen za ratne zločine, nema ni jednog dopisa iz Ministarstva branitelja ili Ministarstva pravosuđa.

No, dok zatvorski sustav i Zakon o izvršenju kazne zatvora ne pravi nikakvu razliku između osuđenika, sa Zakonom o hrvatskim braniteljima koji je donijela Vlada Andreja Plenkovića stvari su drukčije.

Prema tome zakonu svaki branitelj, pa i oni koji su počinili najgora kaznena djela, što ratni zločini jesu, uživa posebnu skrb i povlastice. Činjenica da se branitelj ogriješio o hrvatski pravni poredak, da je učinio veliko zlo zbog kojeg je osuđen i boravi u zatvoru, ne umanjuje njihova posebna prava.

A resorni ministar Tomo Medved o njima skrbi s jednakom brigom. Iz razgovora s ministrom Medvedom i priopćenja koje je poslalo njegovo Ministarstvo, vidljivo je da Merčep nije jedini koji je radi rehabilitacije prekinuo izdržavanje zatvorske kazne.

Prošle je godine bilo pet branitelja koji su na odsluženju zatvorske kazne tražili liječenje izvan zatvorskog sustava, i to u zdravstvenim ustanovama s kojima je Ministarstvo branitelja sklopilo ugovor za liječenje njihove populacije. Sve zahtjeve koji su im stigli, Ministarstvo branitelja je odobrilo. Ove godine obratilo im se pet branitelja koji su zbog kriminala u zatvoru (uključujući Merčepa), a Ministarstvo je svima odobrilo da iskoriste tu mogućnost.

- Od toga su tri hrvatska branitelja već koristila uslugu liječenja u ovoj godini, a dvoje još čeka potrebne suglasnosti Ministarstva pravosuđa i slobodne termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama - kažu u Ministarstvu.

Pravilnici

Ističu da se u Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjevi za liječenjem odobravaju ako su ispunjeni uvjeti iz Zakona i pravilnika, a na temelju mišljenja Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije.

“Liječenje gospodina Tomislava Merčepa odobreno je Odlukom o financiranju troškova bolničke medicinske rehabilitacije od 13. srpnja ove godine, a na temelju suglasnosti Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije koje je na temelju zaprimljenog zahtjeva i medicinske dokumentacije dalo preporuku za liječenje u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice”, navodi se u iscrpnom priopćenju Medvedova ministarstva.

Ministarstvo branitelja u svrhu rehabilitacije braniteljske populacije sklopilo je ugovore sa specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju, i to za kraniocerebralne ozljede i bolesti te ozljede i bolesti kralježnice, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, ozljede lokomotornog sustava te usluge medicinske rehabilitacije HRVI iz Domovinskog rata s amputacijom udova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 01:11