HDZ-ov EUROZASTUPNIK

Tomislav Sokol: ‘Mjesecima slušamo kako je HDZ stavio šapu na pravosuđe. Vidimo da nije...‘

Tolerancija na kaznena djela u HDZ-u je nula, ističe eurozastupnik te dodaje da nije puno toga pravomoćno dokazano

Tomislav Sokol

 Marko Todorov/cropix

U Novom danu N1 televizije gostovao je HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol.

Komentirajući najprije prijelomnu vijest oko pretrage kuće ministra graditeljstva, Darka Horvata, Tomislav Sokol tvrdi da još uvijek nemaju konkretne informacije.

- Ne radi se, prema prvim informacijama, da se netko okoristio nego je riječ o situacijama u pogodovanje, ali imamo premalo informacija. Važno je da DORH da neke konkretnije informacije. Ovdje se radi o izvidima, očito više nisu tajni budući da su izašli u javnost. Imali smo senzacionalnističke bombastične situacije, pretrese i slično pa se na kraju pokazalo da nema tu ništa i da su osobe oslobođene, da nisu ni optužnice podignute. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Trebamo pričekati. Ovdje se radi o početnim izvidima, dakle rana faza, ne još istraga - rekao je Sokol.

- Slušali smo mjesecima kako je HDZ stavio šapu na pravosuđe kako HDZ sve kontrolira i tako dalje. Sad vidimo da nije takav slučaj. HDZ se nikako ne miješa u rad pravosuđa i ne negira i ne krši neovisnost. Neka nadležna tijela, USKOK, policija, utvrde sve činjenica pa ćemo vidjeti o čemu se tu radi - ističe Sokol.

- Tolerancija na kaznena djela u HDZ-u je nula. No, nemojmo prejudicirati krivnju - dodao je Sokol.

- Mislim da je HDZ pokazao da je tolerancija na bilo kakva kaznena djela nula. Za razliku od SDP-a gdje su godinama osobe koje su pravomoćno osuđene bile na pozicijama. Vidi se tko se busa u prsa da je pošten, da se bori protiv korupcije ali kada je riječ o njihovom dvorištu, nisu u stanju počistiti - objasnio je HDZ-ov eurozastupnik.

Na pitanje je li nevjerojatna ta učestalost sumnji i upletenosti HDZ-ovih dužnosnika u koruptivne radnje, Sokol odgovara da 'nije puno toga pravomoćno dokazano'.

- Jedna stvar je zašto su ministri dali ostavke, stvar je njihovih osobnih odlukama da ne budu na teret Vladi dok su neki postupci u tijeku. Ne možemo ljude osuđivati dok nemaju pravomoćnu sudsku presudu jer se onda vraćamo u Srednji vijek. Pričekajmo, nemojmo prejudicirati nečiju krivnju - naglašava.

- Nije ugodno kad se ovakvi slučajevi pojavljuju u javnom prostoru. Imali smo takve slučajeve i prije. No, HDZ ima rekordan rejting. Što se tiče rejtinga, ne pamtim niti jedan slučaj u suvremenoj povijesti Hrvatske da je ijedna stranka nakon šest godina obnašanja vlasti ima takvu podršku. To znači da HDZ ozbiljno i odgovorno vodi državu. Donijeli smo najsveobuhvatnije mjere u Europi za olakšavanje energetske krize. Radimo za interes građana. S druge strane imamo ove koji nemaju nikakve vlastite vizije osim kritiziranja - dodao je Sokol.

Na pitanje je li produžetak koji smo dobili utemeljen na argumentima i okolnostima i/ili je potvrda političkog kapitala koji premijer ima u EK, Sokol je rekao da su uspjeli zahvaljujući dobrim argumentima ukazati na izvanredne okolnosti.

- Naravno, uspjeli smo i zahvaljujući kredibilitetu, uvjerljivosti i ugledu, premijer je to pokazao. Oborba bi bila najsretnija da ti novci propadnu samo da bi mogli optuživati HDZ. Ne vidim tu iskrenu borbu za nacionalni interes. Tu si oporba sebi zabija autogolove, djelujući destruktivno. Puno predradnji je napravljeno. Podvući ćemo crtu koliko i kako su novci potrošeni. Treba prionuti poslu - ističe.

Uvjerljiva većina u Europskom parlamentu, podržala je amandman u kojem se, između ostalog, poziva Europsko vijeće da uvede ciljane sankcije za Dodika i njegove suradnike u Republici Srpskoj, zbog ‘korupcije, kontinuirane destabilizacije i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine’. Na pitanje zašto su HDZ-ovi eurozastupnici bili protiv, Sokol je objasnio da ima puno dezinformacija i stereotipa iz određenih krugova u Sarajevu te da je teško razbiti taj narativ.

- Pitanje izbornog zakonodavstva je ključno. Meni je žao što je kolega Picula išao s tim u ovom trenutku kad se vode pregovori o izbornom zakonu s Bošnjacima koji su toliko osjetljivi, kad je pitanje što će biti ako ti pregovori budu neuspješni, onda nikako takav amandman nije konstruktivan i ne pridonosi rješavanju situacije. Nije to samo pitanje sankcija Dodiku nego negativne uloge regionalnih aktera, pa Dodik i njegovi suradnici, dakle postavljeno je dvosmisleno. Ne možete ići s tako dvosmislenim amandmanima. Radi se o politikantsvu. Parlament nema nikakvu ovlast odlučivati o tome. Kolega Picula skreće pozornost na nešto drugo. Jedino objašnejnje je da se pokušava dodvoriti nekim socijalističkih krugovima u parlamentu. Zanemaruje stvarne probleme Hrvata u BIH - dodao je.

- Teško je shvatiti kako se izbori mogu održati prema Izbornom zakonu koji proglašen neustavnim. Radi se o direktnom kršenju vladavine prava. U Mostaru se održava Hrvatski narodni sabor. Imaju pravo odluke donijeti sami. Hrvati imaju pravo zaštititti svoje interese. Hrvatska će ih podržati - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 13:39