UBRZAVANJE PROCESA

Tomo Medved će predložiti izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima, evo što namjerava ukinuti

Učinit ćemo dodatni iskorak kako bi zakon u praksi bio u punom opsegu provediv, tvrdi ministar
Tomo Medved
 Tom Dubravec/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu da Hrvatska od Srbije kontinuirano traži informacije o posmrtnim ostacima iz Domovinskog rata, te poručio da u tom procesu nikada neće odustati.

"Nastavljamo na tragu naših ranijih nastojanja i tražimo od Srbije informacije koje su nam jako bitne", rekao je Medved uoči užeg kabineta Vlade.

Dodao je da Ministarstvo ima saznanja da su formacije srpske vojske po ulasku u Vukovar provodile ekshumaciju primarnih u sekundarne grobnice i istaknuo da kontinuirano traže od Srbije informaciju gdje su posmrtni ostaci onih koje su ekshumirali.

"Nikada nećemo odustati u tom procesu i to je prioritet u našem radu", istaknuo je Medved.

Ocijenio je da su organizacijski uspostavili vrlo kvalitetan mehanizam - po prvi puta prošle godine kroz zakon su propisali, jasno i precizno, nadležnosti svih tijela, stvorili pravni okvir, organizacijski uspostavili izrazito uspješan mehanizam te svakodnevno provode probna iskapanja.

Vezano uz racionalizaciju u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Medved je ustvrdio da su "optimalno ustrojeni, u skladu sa svim nadležnostima".

"Dosad smo se i ubuduće ćemo se racionalno ponašati, da s minimalnim brojem ljudi koje imamo budemo što učinkovitiji, kroz organizaciju radnih procesa i jasne nadležnosti", rekao je.

Najavio je da Ministarstvo branitelja na jesen nastavlja intenzivno sa svim aktivnostima.

"Imamo nekoliko važnih zakonskih normi, između ostalog, Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata, a u određenom segmentu ćemo predložiti izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima kako bi ubrzali određene procese", istaknuo je.

Predložit će, najavio je, izbacivanje jedne od mjera - prethodnu stručnu procjenu koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, "zbog svih okolnosti vezanih i za koronavirus i za opterećenje zdravstvenog sustava".

"Učinit ćemo dodatni iskorak kako bi zakon u praksi bio u punom opsegu provediv, kako bi tok i rješavanje svih koraka u procesima reguliranja statusa bio brži i kako bi u konačnici hrvatski branitelji imali još kvalitetniju potporu i uslugu koju pruža Ministarstvo", naglasio je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:05