MINISTAR BRANITELJA

Tomo Medved o optužnici iz Srbije: ‘Nismo je zaprimili, ali ako stigne, odbacit ćemo je. Pa nisu oni mini Haag‘

‘Isključivo o Srbiji ovisi kad će se suočiti s prošlošću‘, ističe Medved

Tomo Medved

 Damir Krajac/Cropix

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Brdovcu je odgovarao na pitanja novinara o optužnicama iz Srbije.

Rekao je da se “Srbija očito ni danas, 31 godinu od započinjanja agresije na Republiku Hrvatsku nije suočila sa svojom prošlošću”, piše N1.

“Prvi je moj poziv prema njima da smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta njihova prošlost nije nimalo lijepa. Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika uz pomoć pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj – ostavili su iza sebe krvavi trag više od 15 tisuća ubijenih”, rekao je ministar.

Ističe da ako Srbiji nešto od toga nije jasno da bi trebali “saslušati stvarnu istinu”.

“Što se tiče potencijalne optužnice, niti jedno naše tijelo nije zaprimilo nikakvu optužnicu, a ako je zaprimimo odbacit ćemo je, onako kako smo učinili prošle godine kad je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak”, kazao je.

Komentirao je i zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

“Mi smo od 2016. godine izravno tražili da se taj zakon stavi izvan snage. To što Srbija, nakon što je započela krvavu agresiju na Hrvatsku, a nakon toga na Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo, pokušava glumiti mini Haag, to zasigurno neće proći. U okviru naših zahtjeva prema Srbiji, oni su uvršteni i oni su danas zahtjevi Europske unije. U okviru paketa onih zahtjeva prema Srbiji koja mora svoje pravosuđe, ali i cjelokupni pravosudni sustav uskladiti s pravnom stečevinom EU. Isključivo o njima ovisi kad će se suočiti s prošlošću”, ističe Medved.

Napomenuo je da je izrazito važno tražiti od Srbije da procesuira činitelje najtežih ratnih zločina u Republici Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:24