MINISTAR BRANITELJA

TOMO MEDVED O VESNI NAĐ 'Branitelji sude o svim državnim službenicima, vidjeli ste što su o njoj imali za reći tijekom 555 dana šatora'

 Srđan Vrančić / Bruno Konjević / Hanza Media

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je komentirao premještaj Vesne Nađ iz njegovog ministarstva u Ministarstvo uprave, o čemu se zadnjih dana pričalo u medijima u kontekstu napada Josipa Đakića na ministra uprave Ivana Kovačića, piše Dnevnik.hr.

Medved je na početku novinare podsjetio da je gospođa Nađ u Ministarstvu branitelja radila 19 godina pa se zapitao po čemu bi jedan djelatnik trebao ostati u istoj ustanovi do mirovine, piše Dnevnik.hr.

Također je dodao da o svim državnim službenicima u Ministarstvu branitelja (uključujući i samog ministra) sude sami branitelji:

- Imali ste priliku 555 dana vidjeti na koji način je populacija hrvatskih branitelja ocijenila rad gospođe Vesne Nađ - poručio je ministar Medved i podsjetio da je tijekom navedenog prosvjeda preminula i jedna braniteljica, ratni vojni invalid, gospođa Topalušić.

- O osobnosti i karakteru gospođe Nađ govori to da ni tada nije izišla iz Ministarstva, pružila potporu, odnosno ponudila svoju ostavku - rekao je ministar Medved.

Ministar ističe da je njegovo ministarstvo po pitanju postupanja prema službenici postupilo profesionalno i odgovorno, u trenutnoj te i u prethodnoj vladi, bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. Najavio je i priopćenje za medije u kojem će se obznaniti svaki detalj postupanja koje je dovelo do situacije u kojoj je ministar uprave, Mostov Ivan Kovačić, prijetio ostavkom.

Nekoliko sati nakon što je ministar Medved najavio priopćenje u kojem će obznaniti svaki detalj postupanja u vezi s gospođom Vesnom Nađ, Ministarstvo hrvatskih branitelja poslalo je obećano priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

Zagreb, 14. ožujka 2017. godine - Gospođa Vesna Nađ je radi rješavanja svog radno-pravnog statusa (a nakon što je razriješena dužnosti zamjenice ministra branitelja s danom 23. ožujka 2016. na osobni zahtjev) podnijela zahtjev za povratak na rad na poslove koje je obavljala prije obavljanja dužnosti ili na druge odgovarajuće poslove bez provedbe javnog natječaja, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika i sklopljenom Sporazumu s (bivšim) čelnikom tijela.

Rješenjem Kadrovske komisije Vlade Republike Hrvatske od 2. lipnja 2016. godine ostvarila je pravo na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti, za vrijeme od 24. ožujka 2016. do 23. ožujka 2017. godine. Tim Rješenjem odlučeno je sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Uvažavajući navedeno, nastavio sam s nastojanjima da omogućimo raspored Vesne Nađ. U tom sam cilju pisao i tadašnjem potpredsjedniku Vlade RH, tadašnjoj ministrici uprave i tadašnjem ministru pravosuđa, s traženjem da, u okviru svojih ovlasti utvrde imaju li slobodno radno mjesto na koje bi se gđa. Nađ mogla rasporediti, a koje bi odgovaralo razini poslova na kojima je imenovana radila i njezinom stručnom znanju, sposobnostima i vještinama.

Nakon saznanja da su u Ministarstvu uprave, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisani javni natječaji radi popune slobodnih radnih mjesta na koje bi se gđa. Nađ mogla premjestiti, istim ministarstvima obratio sam se 10. siječnja 2017. godine s prijedlogom za premještaj.

Naposljetku je potpisan Sporazum o premještaju Vesne Nađ iz Ministarstva hrvatskih branitelja (potpisan 1. ožujka 2017. godine) u Ministarstvo uprave (potpisan 27. veljače 2017. godine), sukladno Zakonu o državnim službenicima. Nastavno na Sporazum o premještaju, izdano je Rješenje o premještaju koje je potpisano 1. ožujka 2017. godine temeljem kojeg je Vesna Nađ bila dužna stupiti u službu 2. ožujka 2017. godine u Ministarstvu uprave.

Dakle, o njezinom radno-pravnom statusu odlučilo se sukladno Zakonu o državnim službenicima, kao što je gore navedeno te su sva tijela uključena u rješavanje konkretnog slučaja postupila u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i mogućnosti.

Još jednom naglašavam kako su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo uprave ispoštovali sve zakonske odredbe koje se odnose na pravo dužnosnika na povratak na radno mjesto i premještaja državnog službenika.

Ministar Tomo Medved

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:36