PORUKA ZOKIJU

TONINO PICULA POTVRDIO 'Nije mi svejedno što se događa u mojoj stranci. Pristao bih voditi SDP'

 Cropix

ZAGREB Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula telefonski je razgovarao s Tihomirom Ladišićem u emisiji Novi dan. Picula je odgovarao na pitanja o predsjedničkim izborima, svojoj budućnosti, ali i o budućnosti SDP-a.

Na pitanje kako komentira rezultate u nedjelju održanog drugog kruga predsjedničkih izbora, Picula je kazao:

"Mislim da se radi o neočekivanom rezultatu utrke za predsjednika i mislim da će trebati vremena dok se ne slegnu dojmovi. Čini mi se da izborni neuspjeh ili uspjeh može biti u tri komponente - prvo je to mandat, drugo dojam političara, a zatim i učinak Vlade. Vjerojatno se nepopularnost Vlade odrazila na to - to je paket aranžman.

Čini mi se da je u kampanji Josipovića bilo dosta propusta, treba detaljno analizirati kampanju kada se slegnu dojmovi", kazao je Picula.

Kazao je da mu se čini da su birači mnogo ranije formirali svoj stav o Josipoviću i vladi Zorana Milanovića. Na upit što očekuje Hrvatsku sada kada će doći do kohabitacije Vlade i novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kaže da misli da će to biti jedan vrlo zanimljiv period i jedno dosta traumatično razdoblje.

Mate Granić najavio je da ako ne uspije pokušaj sazivanja sjednice Vlade, da će doći do izvanrednih izbora te da će HDZ okupiti sve stranke i pokušati izvršiti pritisak na Vladu.

"Izborom Kolinde Grabar Kitarović zagovornici prijevremenih izbora dobili su uporište. Meni se, ipak, čini da Tomislav Karamarko još nije spreman za prijevremene izbore i da mu treba još malo vremena da dođe u poziciju da može raditi nešto bitno drugačije od ovoga što radi vlada Zorana Milanovića", kazao je Picula.

Na upit kolika je odgovornost premijera Milanovića za nepopularnost Vlade i SDP-a, Picula kaže da je dovoljno prisjetiti se njegovih riječi nakon prvog kruga izbora, kada je kazao da Josipović nosi na sebi teret Vlade.

"On je prepoznao svoju ulogu u svemu što se događalo posljednje tri godine, ali hoće li to dovesti do promjene njegovog ponašanja, mislim da neće", kaže Picula za Novi dan N1 televizije .

Na pitanje poznaje li u Europi bilo kojeg premijera ili predsjednika koji vodi državu nakon što je izgubio četiri izbora i vodi zemlju 12 kvartala u negativnim gospodarskim trendovima, a da ne pomišlja na ostavku, Picula kaže - "ne poznajem".

Kazao je da mu nije svejedno što se događa u njegovoj stranci, ali da su SDP-u potrebne promjene te da će o tome razgovarati s članovima stranke. Na pitanje bi li pristao voditi SDP kada bi to članovi od njega tražili, rekao je: "Ja nikada nisam bježao od političke odgovornosti pa ne bih ni tada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:38