POSJET HRVATSKOJ

Tony Blair stigao u Zagreb: Bivši britanski premijer u Banskim se dvorima susreo s Plenkovićem

Tijekom boravka u Zagrebu sudjelovat će i na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika RH
Andrej Plenković i Tony Blair
 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu u Banskim dvorima s bivšim premijerom Ujedinjene Kraljevine Tonyjem Blairom.

Tom prigodom razmijenjena su mišljenja i o globalnim prilikama, položaju Hrvatske u Europi i svijetu, situaciji u Afganistanu i sigurnosnim izazovima, globalnoj borbi protiv COVID-19 te osobito važnosti postizanja što većeg broja cijepljenih na globalnoj razini. Razgovarali su o planovima Hrvatske za gospodarski oporavak od COVID-19 krize i obnovu potresom stradalih područja, uz korištenje osiguranih europskih sredstava, objavljeno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je o poduzetim mjerama Vlade za očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzeća kao i planiranim ključnim reformama i investicijama u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Naglasio je kako su u nadolazećem razdoblju vanjskopolitički prioriteti članstvo u Schengenskom prostoru 2022. i europodručju 2023, čime će Hrvatska postati dio najtješnjeg procesa europske integracije, stoji u priopćenju.

Također, Tony Blair predstavio je rad Instituta za globalne promjene koji vladama brojnih zemalja prenosi iskustva u provedbi reformi u raznim područjima.

Tijekom boravka u Zagrebu bivši britanski premijer sudjelovat će i na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, koja će se održati u četvrtak u zagrebačkom hotelu Westin.

Tony Blair bio je britanski premijer od 1997. do 2007. godine kada podnosi ostavku u korist svog stranačkog kolege Gordona Browna kojemu je prethodno ustupio i mjesto čelnika Laburističke stranke kojoj je na čelu bio od 1994. godine.

Blair je tijekom svoje vladavine blisko surađivao sa SAD-om pa je imao važnu ulogu tijekom invazije savezničkih snaga na Afganistan 2001. godine.

image
Andrej Plenković i Tony Blair
Davor Pongracic/Cropix

U subotu je tako rekao da je napuštanje Afganistana "tragično, opasno i nepotrebno", dodavši da to nije u ničijem interesu.

Bivši premijer, koji je poslao britanske trupe u Afganistan prije dva desetljeća, rekao je da je odluka o povlačenju vođena politikom, a ne velikom strategijom.

image
Andrej Plenković i Tony Blair
Davor Pongracic/Cropix

Blair je dodao da je Britanija trebala ozbiljno razmisliti nakon, kako je opisao, "malo ili nimalo konzultacija" SAD-a u odluci o povlačenju iz Afganistana.

- Mi (Britanija) u opasnosti smo od ispadanja u drugu podjelu globalnih sila. Možda nam to ne smeta, ali odluku bismo trebali donijeti barem promišljeno, kazao je Blair.

image
Andrej Plenković i Tony Blair
Davor Pongracic/Cropix

Dodao je i kako imbecilnim smatra slogan o kraju 'vječnih ratova' pod kojim je donijeta odluka o napuštanju Afganistana.

image
Andrej Plenković i Tony Blair
Davor Pongracic/Cropix
image
Andrej Plenković i Tony Blair
Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:13