DODATNI TROŠAK

TOP 10 ZASTUPNIKA KOJI NAJVIŠE TROŠE HNS-ovci rekorderi

Zastupnica SDP-a Tatajna Šimac Bonačić je iz Dubrovnika kao i HDZ-ovac Frane Matušića, ali njezini su putni troškovi gotovo tri puta manji. I to zato što ona za razliku od Matušića na većinu sjednica dolazi avionom.

ZAGREB - HNS-ov zastupnik Boris Blažeković u prvih šest mjeseci ove godine, uz plaću koju prima, košta je porezne obveznike dodatnih 81.662 kune. Prema podacima o pojedinačnim troškovima u ovoj godini za svakog zastupnika koje smo dobili iz Sabora, Blažeković je apsolutni rekorder. Najveći dio njegovih troškova čine oni za avionske karte - 54.760 kuna. Blažeković naime, kao voditelj saborskog izaslanstva u Parementarnoj skupšitni NATO-a često putuje pa su uz to troškovi njegovog hotelskog smještaja iznosili 18.668 kuna, a za dnevnice mu je isplaćeno oko 7 tisuća kuna.

Odmah iza njega po troškovima je još jedan narodnjak - Srđan Gjurković. I njegovi su troškovi najveći za putovanja, ali ne ona službena već za korištenje privatnog automobila i aviona za povratak kući u Split sa Markova trga. Gjurković do Splita ipak radnije vozi vlastiti auto pa mu je za te troškove isplaćeno više od 34 tisuće kuna. Tome treba pridodati još i avionske karte od 11.660 kuna, ali i najam stana koji koristi kada je preko tjedan u Zagrebu - za pola godine mu je za najam i režije isplaćeno oko 20 tisuća kuna. Nije si Gjurković odrekao niti naknade od 1000 kuna mjesečno za odvojen život.

U samom vrhu po troškovima je i HDZ-ovac Ante Babić koji također putuje iz Splita pa su porezni obveznici za njegove putne troškove izdvojili oko 40 tisuća kuna. Od toga za korištenje vlastitog automobila i cestarine 31.600 kuna te 8700 kuna za avionske karte. Uz to je za najam stana i režije izdvojeno još 20-ak tisuća kuna je 5800 kuna naknade za život odvojen u obitelji.

Zbog međunarodnih obveza veliki je troškove Sabor imao i za SDP-ovca Tonina Piculu koji je odnedavno naš zastupnik u EU parlamentu - ukupno 72.534 kune. Najviše je od toga otišlo na avionske karte - 53.400 kuna, a ostatak su računu za hotel te dnevnice od 6000 kuna.

Da su troškovi zastupnika koji žive daleko od Zagreba i Markova trga velika stavka na kojoj bi se moglo uštedjeti pokazuje i primjer HDZ-ovca Frane Matušića. On iz Dubrovnika gdje živi, umjesto jefinijim avionom, putuje u Zagreb vlastitim automobilom pa mu je korištenje osobnog automobila i cestarine u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno gotovo 60 tisuća kuna. Kada se tome pribroje drugi njegovi troškovi, hotel i dnevnice, ukupan se iznos penje na 71.500 kuna. A primjerice zastupnica SDP-a Tatajna Šimac Bonačić, također je iz Dubrovnika ali njezini su putni troškovi gotovo tri puta manji. I to zato što ona za razliku od Matušića na većinu sjednica dolazi avionom.

Zanimljiv je i primjer zastupnika HSU-a Silvana Hrelje koji živi u Istri ali su mu troškovi putovanja i to samo zbog dolaska na sjednice, jer nije član niti jednog saborskog odbora zbog kojeg bi imao troškove službenih putovanja, gotovo 40 tisuća kuna. Od toga za korištenje vlastitog automobila i cestarine oko 30 tisuća te ostalo za avion. Bivši IDS-ovac Damir Kajin koji je također iz Istre i redovno dolazi u Sabor je recimo za putne troškove potrošio oko 14 tisuća kuna.

Ima i zastupnika koji uopće nemaju dodatnih troškova i to su pretežno oni iz Zagreba koji ne idu niti na službena putovanja poput primjerice šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, Jadranke Kosor, Domagoja Miloševića, ili recimo zastupnici koji su ujedno i gradonačelnici pa koriste službeni automobil kao HDZ-ova gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

PRVIH 10 PO TROŠKOVIMA (putni troškovi, dnevnice, hotel, najam stana i režije, naknada za odvojen život)

1. Boris Blažeković (HNS) - 81.660 kn

2. Srđan Gjurković (HNS) - 77.650 kn

3. Ante Babić (HDZ) - 74.500 kn

4. Tonino Picula (SDP) - 72.500 kn

5. Frano Matušić (HDZ) - 71.560 kn

6. Silvano Hrelja (HSU) - 68.000 kn

7. Branko Bačić (HDZ) - 67.000 kn

8. Šimo Đurđević (HDZ) - 59.300 kn

9. Ingrid Antičević Marinović (SDP) - 57.300 kn

10. Tomislav Ivić (HDZ) - 57.270 kn





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:35