TKO JE NA VRHU?

TOP LISTA NAJBOLJIH DRŽAVA Otkrivamo gdje je Hrvatska i čime najviše pridonosi svijetu

 Flickr

Prema upravo objavljenom indeksu dobrih zemalja, na sam vrh globalne ljestvice koja uključuje 125 država smjestila se Irska.

Rezultat je dobiven na temelju kombinacije 35 različitih indikatora koje redovito objavljuju organizacije poput Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i drugih.

Spomenuti su indikatori podijeljeni u sedam skupina - znanost i tehnologiju, kulturu, međunarodni mir i sigurnost, svjetski poredak, planet i klima, prosperitet i jednakost te zdravlje i dobrobit.

Iako je Irska postigla najbolji rezultat samo kada je riječ o prosperitetu i jednakosti, u ostalim je kategorijama bila dovoljno visoko da u prosjeku općenito bude proglašena najboljom državom svijeta.

Hrvatska se na ovoj ljestvici smjestila na ne pretjerano atraktivnom 46. mjestu. Najbolji je rezultat ostvarila na polju kulture, gdje se smjestila na 30. poziciju, dok je najlošija na polju prosperiteta i jednakosti, gdje je zauzela tek 85. od 125. mogućih mjesta.

Za tako loš rezultat u ovoj kategoriji najzaslužniji je izostanak izravnih stranih ulaganja, dok su Lijepu našu od još niže pozicije spasile relativno dobri rezultati u podkategorijama otvoreno tržište i sudjelovanje u UN-ovim međunarodnim volonterskim misijama.

Na polju znanosti i tehnologije, Hrvatska je 35. najbolja na svijetu, u kategoriji planet i klima smjestila se na 52. mjesto, kada je riječ o međunarodnom miru i sigurnosti, tu je 62., dok je 73. poziciju zauzela na području pod nazivom svjetski poredak, koje se sadrži od podkategorija kao što su darivanje u dobrotvorne svrhe i zbrinjavanje izbjeglica.

Izrazito loš rezultat Hrvatska je postigla u kategoriji zdravlja i dobrobiti, gdje se smjestila na 84. poziciju.

Kada je riječ o susjednim i zemljama iz regije, Slovenija na indeksu dobrih zemalja zauzima 28., Makedonija 55., Mađarska 61., Srbija 62., a BiH 70. mjesto.

Osim Irske, među deset najboljih na svijetu nalaze se Finska, Švicarska, Nizozemska, Novi Zeland, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Danska i Belgija.

Na dnu ljestvice su Zimbabve, Angola, Azerbajdžan, Irak, Vijetnam te posljednja 125. Libija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:57