STIGLI PODACI

TOP LISTA NAJPOPULARNIJIH IMENA U HRVATSKOJ Pogledajte koja su imena roditelji najčešće davali svojoj novorođenoj djeci tijekom 2016. godine

Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Prema podacima Ministarstva uprave broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju 1.1.2016.- 31.12.2016. iznosio je 36.372.

Rođeno je nešto više muške djece (18.474) u odnosu na žensku djecu (17.898), a nas je zanimalo jesu li se promijenili trendovi u Hrvata kod davanja imena djeci.

Ako je suditi po podacima Ministarstva, Hrvati su i dalje vjerni trendu davanju biblijskih imena za dječake te kratkih imena za curice. No, imena za dječake i djevojčice kojia su obilježilia 2016. godinu ionako su bila uglavnom kratka.

Tako su prošle godine najpopularnija imena za djevojčice bila:

1. Mia

2. Lucija

3. Ema

4. Petra

5. Sara

6. Lana

7. Ana

8. Nika

9. Marta

10. Iva

Kod dječaka ovako izgleda top lista najpopularnijih imena:

1. Luka

2. David

3. Ivan

4. Jakov

5. Marko

6. Petar

7. Matej

8. Filip

9. Leon

10. Ivano

Ako ćemo gledati po županijama u Krapinsko-zagorskoj najpopularnija su imena Luka i Ema. U Karlovačkoj županiji prednjače David i Mia, dok su u Zagrebu Luka i Mia najčešća imena koje su roditelji davali svojoj djeci.

Na istoku Hrvatske, u Osječko-baranjskoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj, najpopularnije muško ime u prošloj godini bilo je Luka, dok su kod curica najpopularnija imena bila Petra i Sara.

Na jugu Hrvatske, posebice u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, najčešće su muškoj djeci davali ime Luka (osim u Šibensko-kninskoj gdje je Jakov najpopularnije ime), dok su za curice najpopularnija imena bila Marta i Mia.

Istra i Kvarner također se ne razlikuju previše od ostatka Hrvatske pa je i tamo najpopularnije muško ime bilo Luka, a kod curica Mia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 22:07