TROŠKOVI

TOPLICE ZA RATNOG ZLOČINCA: KOLIKO JE DRŽAVA PLATILA ZA REHABILITACIJU MERČEPA Evo koliko nas je koštao njegov boravak u Krapinskim Toplicama

 Damjan Tadić / CROPIX

Troškovi bolničke medicinske rehabilitacije za pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa od lipnja 2012. godine do danas ukupno iznose 65.698,67 kuna, odgovorila je danas Vlada na zastupničko pitanje SDP-ovca Domagoja Hajdukovića koji je još u listopadu prošle godine postavio Vladi to pitanje.

Hajduković je naveo kako je javnost upoznata s činjenicom da ratni zločinac Tomislav Merčep dio svoje zatvorske kazne odslužuje u Krapinskim Toplicama, pa je molio da mu se dostavi točan iznos dosad utrošen na ovaj slučaj, kao i projekcija budućih troškova vezanih za njegovo odsluženje kazne u toplicama.

Još ranije je u studenom prošle godine Vlada odgovorila kako je ukupni trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tijekom boravka Tomislava Merčepa na liječenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio 1356 kuna, odgovarajući na isti upit, a sada su tome pridodani i troškovi liječenja, pa ispada da je ukupan trošak poreznih obveznika za čuvanje i liječenje Merčepa u toplicama iznosio preko 67.000 kuna.

- Sukladno članku 25. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji pravo na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju mogu ostvariti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata kojima su rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u slučajevima ako im je rehabilitacija potrebna radi poboljšaja zdravstvenog stanja.

Uvjeti i način ostvarivanja prava na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard iz obveznog zdravstvenog osiguranja, navode u Vladi.

Merčep je, prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, osim 2017. i 2018., upućen na bolničko liječenje i 2012., 2013. i 2016.

Podsjetimo, on je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. 'Merčepovci' su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:32