TOPLINSKI VAL

Toplinski val hara Hrvatskom, temperature će se penjati i do 40 stupnjeva: DHMZ objavio važne upute za građane

Temperature se u mnogim područjima tijekom cijele noći nisu spuštale ispod 20, što je prema definiciji tropska noć

Ilustracija

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, na Jadranu ponegdje i sjeverozapadni. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 35 °C, današnja je vremenska prognoza, a u sljedećim danima prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda prijeti velika opasnost od toplinskih valova. Konkretno, utorak i srijeda bi mogli biti posebno opasni u Zagrebu, Karlovcu, Gospići, Kninu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

I meteorologinja N1, Tea Blažević govori o vrlo visokim temperaturama, koje su od ranog jutra visoke, 24.1 u Dubrovniku, na otocima čak 26. Temperature se u mnogim područjima tijekom cijele noći nisu spuštale ispod 20, što je prema definiciji tropska noć.

I u nastavku dana, kaže Blažević za N1, bit će vruće i vrlo vruće, uz obilje sunca što je primjereno ljetu, ali temperature će biti više od prosjeka za ovo doba godine, uslijed pritjecanja vrućeg afričkog zraka.

U toplinskom smo valu, temperature bi se mogle približiti brojci od 40 stupnjeva Celzija, i to osobito u dijelovima Slavonije i na širem karlovačkom području. Ipak, neće biti posve stabilno pa je tako sutra poslijepodne uz granicu sa Slovenijom povećana vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom.Što se Jadrana tiče, prolazni pljusak moguć je u unutrašnjosti Istre. Nestabilnosti će lokalno biti i tijekom srijede, piše N1.

Uz sunčano i vruće, predviđen je slab vjetar, mjestimice do umjeren jugoistočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu i južni vjetar, piše DHMZ.

Prema DHMZ-u, biometeorološka prognoza još danas će biti povoljna ali sve većim porastom temperature u narednim danima će se pogoršavati, na što posebno moraju kronične bolesnici, koji bi trebali izbjegavati suvišne napore te aktivnosti prilagoditi dijelu dana s nižim temperaturama zraka.

- Savjetujemo boravak u hladnijim prostorima tijekom najtoplijeg dijela dana, laganu prehranu, dovoljno tekućine i obaveznu zaštitu od UV zračenja. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili za osobe starije od 60 godina te one koji imaju kronične zdravstvene probleme - savjetuje DHMZ.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56