LJETNE VRUĆINE

Toplinski val u Hrvatskoj: Temperature će rasti i do 38 stupnjeva Celzija, evo kad stiže osvježenje

U južnoj struji do naših krajeva i dalje stiže saharski pijesak, atmosfera će i danas biti zamućena
Dubrovnik
 Bozo Radic/Cropix

Hrvatsku je zahvatio još jedan toplinski val, a najvruće će biti u četvrtak i petak s temperaturama koje će rasti i do 38 stupnjeva Celzija.

Bit će pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom te vruće i vrlo vruće. Poslijepodne je u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području moguć poneki pljusak.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni, poslijepodne na kopnu ponegdje s jakim udarima, a na moru i jugoistočni.

Sutra će se nastaviti sunčano, u unutrašnjosti povremeno uz malo oblaka te vruće. Vjetar uglavnom slab, poslijepodne na kopnu mjestimice umjeren zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na moru od 24 do 28, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 36 °C.

image
Izgledi vremena
DHMZ

Nalazimo se u toplinskom valu, temperature će biti većinom iznad 30, i do 38 stupnjeva Celzija. Osvježenje je izgledno tek u prvim danima kolovoza.

DHMZ je izdao i posebno upozorenje zbog visokih temperatura. Prema njihovoj grafici, danas će najtoplije biti u Kninu i Dubrovniku.

image
Upozorenje na toplinske valove
DHMZ

Kako bi što lakše prebrodili vrućinu, DHMZ je izdao nekoliko preporuka

- Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.

- Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

- Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.

- Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.

- Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25