STUDENTICE U VEĆINI

Totalna dominacija žena na hrvatskim sveučilištima, preuzimaju i ‘muške studije‘: Evo gdje ih je najviše

Kad je riječ o sveučilištima, najneuravnoteženiju spolnu strukturu ima Hrvatsko katoličko sveučilište, na kojem studentice čine čak 80%

Studentice rjeđe odustaju od studiranja te im udio raste na višim godinama

 Duško Marušić/Cropix

Žene već neko vrijeme dominiraju među visokoobrazovanim osobama u razvijenim zemljama, pa i u Hrvatskoj - Popis stanovništva je pokazao, primjerice, da u dobnoj skupini od 25 do 34 godine diplomu ima 51 posto žena i samo 33 posto muškaraca - te njihov udio iz godine u godinu raste.

Prema podacima o studentima koji su upisali neki fakultet ili višu školu u akademskoj godini 2022./2023., koje je objavio Državni zavod za statistiku, od 151.827 upisanih osoba, studentice su činile 57,9 posto. Jedino sveučilište na kojem je među upisanima više mladića jest Sveučilište u Slavonskom Brodu: od ukupno 2021 upisanog studenta, muškarci su činili 51 posto.

Na najvećem, zagrebačkom sveučilištu, djevojke čine 61 posto svih upisanih. Zanimljivo je da najneuravnoteženiju spolnu strukturu ima Hrvatsko katoličko sveučilište, na kojem studentice čine čak 80 posto. Od ukupno 1365 upisanih studenata, 1092 bile su djevojke.

Studentice imaju i višu stopu završavanja fakulteta, rjeđe odustaju te im udio raste s višim godinama fakulteta: na trećoj godini studija djevojke čine 57 posto, a na četvrtoj, petoj i šestoj godini čak 66 posto svih studenata.

Spolna neuravnoteženost nije jednako podijeljena s obzirom na fakultete. Dok u tradicionalno muškim zanimanjima udio žena raste, na tzv. ženskim fakultetima - kao što su učiteljske akademije, edukacijsko-rahbilitacijski i slični fakulteti - udio mladića stagnira ili raste neusporedivo sporije.

Primjerice, na Učiteljskom fakultetu u Rijeci upisano je ukupno 566 studenata, od kojih je 551 bila djevojka. Slično je i na drugim učiteljskim fakultetima, a takav se omjer upisanih djevojaka i mladića praktički nije promijenio u odnosu na razdoblje prije 15-ak godina. Potpuno su "ženski" - s udjelom većim od 80 posto - i kemijski, farmaceutski i tekstilno-tehnološki fakulteti te izrazito popularan Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

S druge strane, prema podacima DZS-a, u akademskoj godini 2008./2009. na "muškom" Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu djevojke su činile 16 posto svih upisanih, a 2022. taj je udio skočio na 25 posto. I dalje je riječ o većinski muškom fakultetu, ali udio djevojaka u razmjerno se kratkom roku povećao za pola.

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu djevojke su 2008. godine činile 26 posto studenata, a sada čine čak 44 posto. Fakulteti s najviše mladića ostaju fakulteti strojarstva i brodogradnje, na kojima žene čine između 19 posto (Osijek) i 28 posto (Split) studenata. Prirodoslovni fakulteti već su dugo feminizirani, pa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu trenutačno studira 59 posto djevojaka.

Pravni fakultet u Zagrebu ove je godine upisalo čak 85 posto djevojaka, a Medicinski njih 66 posto. No, kad je riječ o prosječnim plaćama i rukovodećim pozicijama, muškarci su i dalje značajno iznad žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:29