DAN MATURANATA

TOTALNA FOTOREPORTAŽA: NORIJADA U HRVATSKOJ Maturanti ludovali, tekle rijeke alkohola, ali bilo je i divljanja, posla je imala i Hitna...

 
 CROPIX

Šarolike povorke maturanata okupile su se u utorak u brojnim hrvatskim gradovima i pridružile tradicionalnoj proslavi Danu maturanata, Norijadi. Kupanje u fontanama ili moru, brašno, baklje, poruke na majicama, ples i oveće količine alkohola i ove su godine zavladali ulicama velikih gradova, no nije prošlo bez incidenata.

Maturante na glavnom zagrebačkom trgu pozdravio i gradonačelnik

Zagrebački maturanti okupili su se na Trgu bana Jelačića odakle su u 12 sati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i uz glazbu DJ-a krenuli prema jezeru Bundek gdje će se slaviti do večernjih sati.

Kako bi obilježili završetak nastave srednjoškolskog obrazovanja na trgu se okupilo oko 5000 učenika završnih razreda, njihovih prijatelja, ali i zainteresiranih građana koji su sve pratili sa sigurne udaljenosti nastojeći izbjeći polijevanje vodom i zasipanje brašnjom.

Pojedini maturanti su se, unatoč kiši i oblacima, okupali u fontani Manduševac. Na svojim majicama maturanti su ispisali šaljive poruke kao što su ‘Ne bih se vratio ni da sam bumerang’, ‘Dođoh, vidjeh oplakah’, ‘Za omegu spremni’, ‘Situacija je kritična, ali za nas tipična’ i sl. No, među porukama se našlo i onih upućenih političarima ‘Četiri godine u srca grada, školu završili gdje ćemo sada’ ili ‘Za Irsku spremni’, uz navode koliko je mladih u Hrvatskoj nezaposleno.

FOTOGALERIJA: Norijada u Zagrebu

Kolonu je do Bundeka pratila i osiguravala policija, a u pripravnosti su kola hitne pomoći koja su već intervenirala zbog prekomjerene konzumacije alkohola. Na Bundeku se, prema procjenama, očekuje još 3000 maturanata. Voditelj programa koji će trajati do 21 sat na Bundeku će biti stand up komičar Marko Petar Orešković, a organiziran je glazbeni program koji će voditi brojni DJ-evi te kao iznenađenje koncert grupe Connect te zagrebačkih školskih bendova.

Reporterka Jutarnjeg javila je da su se na putu do Trga i kasnije više puta čuli povici ‘Za dom spremni'. Hitna pomoć je, javljaju naši reporteri s terena, na Bundeku do 20 sati intervenirala 15 puta, od toga je sedam intervencija bilo zbog alkohola, a osam zbog fizičkih ozljeda.

'Htjela bih upisati medicinu, mislim da ima budućnosti tu za mene, ipak je ovo moja zemlja', rekla je maturantica Lucija Marš i dodala da nije mislila da će biti toliko euforična na današnji dan. Maturant Zvonimir Mijatović koji planira upisati filmsku režiju, rekao je: 'Pred sobom vidim perspektivu, budućnost svetlu i lepu. Imam rupu na cipeli i veliko ništa u džepu!'

'Dosta nam je prometa i škole, dajte nam konjaka i kole', 'Bolje piva u ruci nego posao u struci', 'Više izostanaka nego saborskih zastupnika' samo su od nekih natpisa na majicama ovogodišnjih maturanata na Bundeku.

U Rijeci maturanti pisali grafite s ustaškim simbolima

Riječki su maturanti u utorak u središtu grada tradicionalno bučno i uz polijevanje vodom i posipanje brašnom obilježili zadnji dan svog srednjoškolskog obrazovanja, a po policijskom izvješću nije bilo ozbiljnijih izgreda, osim prijavljenoga ispisivanja grafita s ustaškim simbolima po Spomeniku oslobođenja Rijeke na Delti.

Maturanti su preplavili ulice, trgove i parkove središta grada u raznobojnim majicama koje su ubrzo bile prekrivene brašnom, ali i razbijenim jajima. Međusobno su se polijevali vodom, pjevali i radosno proslavljali kraj škole. U Rijeci nema organizirane zajedničke fešte za maturante pa se zabava nastavlja u manjim skupinama po Rijeci i okolici, često u iznajmljenim kućama za ovu prigodu.

Ovog puta nisu prijavljena oštećenja na autobusima niti gradskoj komunalnoj opremi. No, policiji je dojavljeno o ispisivanju ustaških simbola na Spomenik oslobođenja Rijeke, a počinitelji nisu za sad utvrđeni. Nadležne službe odmah po dojavi su uklonile grafit.

Priopćenjem je reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši da najoštrij osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja ustaškim i ostalim nacističkim simbolima. ‘Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih "ludosti" i "neznanja" da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti’, istaknuo je Obersnel.

Quadrilla u Osijeku

Osječki maturanti već tradicionalno 14. godinu za redom zadnji dan škole plešu francuski dvorski ples Quadrilla. U veselim majicama sa šaljivim natpisima i zviždaljkama oni su danas glavne zvijezde u gradu.

FOTOGALERIJA: Norijada u Osijeku

U sklopu ispraćaja maturanata u organizaciji Osječko-baranjske županije, nakon quadrille maturante čeka nezaboravna večer uz nastupe DJ-a, tamburaša i grupe Vigor.

A u Zadru - kupanje!

Stotine zadarskih maturanata u utorak se bučno oprostilo od školskih klupa: na zadarskim se ulicama pjevalo, plesalo i ludovalo, a najluđe je, već po običaju, bilo kod Morskih orgulja. Tamo se uživalo, ali i osvježavalo od skakanja i plesanja, neke su se glave hladile od viška alkohola, a neki su naprosto skočili u more, bilo zbog ‘tone’ brašna na sebi, bilo iz čistog užitka.

FOTOGALERIJA: Norijada u Zadru

Dubrovčani slave u parku

I u Dubrovniku su maturanti izašli na ulice. Nakon proslave po školama Dan maturanata i kraj školovanja slavili su okupljanjem u parku Gimnazije na Pločama.

FOTOGALERIJA: Norijada u Dubrovniku

Policija nadzire mjesta okupljanja, osobito u zonama škola i na javnim mjestima i poznatim okupljalištima mladih, sve u cilju osiguravanja da proslava prođe bez narušavanja javnog reda i mira, oštećenja tuđe imovine i bilo kakvih oblika nedoličnog ponašanja.

Koncert za pulske maturante

Pulski maturanti zadnji dan svoje nastave obilježili su zabavom, plesom i ludiranjem na parkiralištu društvenog centra Rojc uz već za takve prilike neizostavni bend Night express.

FOTOGALERIJA: Norijada u Puli

Veseli maturanti na zabavu su stigli u šarenim majicama s duhovitim natpisima, kao i onima koji su označavali razred i školu koju su završili. Lica i tijela su, osim bojama, ukrašavali i velikim količinama pjene i brašna koji su neminovno prekrili i asfalt parkirališta društvenog centra Rojc, u kombinaciji sa razbijenim jajima, vodom ali i alkoholom koji se osim iz boca točio i iz pištolja na vodu. No, razloga za brigu nije bilo; manifestacija je prošla u veselom tonu i bez većih problema, piše Regional Express.

Splitski maturanti mudro preselili tulum

Tradicionalni alkoholni defile gradskim ulicama uz harmonikaše i uobičajeni pirovski glazbeni repertoar, obilježio je i ovogodišnju norijadu. Nije bilo pretjeranog divljanja. Ako su išta u ove četiri godine maturanti naučili, to je da feštu valja skrivati od osuđujućih pogleda nastavnika ili jednostavnije, iznajmiti vile s bazenima na obližnjem otoku.

FOTOGALERIJA: Norijada u Splitu

Baš su to učinili maturanti Nadbiskupijske klasične gimnazije Don Frane Bulić. Iznajmili su kuće na otoku Braču jer im, kako kažu, Grad ništa nije organizirao. Neki su tulumarili na Rivi, a oni koji nisu organizirali tulum za Slobodnu Dalmaciju su rekli da su i klubovi dobra opcija u kasnim noćnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:04