ANARHIJA

Totalni cirkus u Prvić Luci, čovjek snimio nadrealnu situaciju: Pa pogledajte gdje vežu te brodove!

Brodovi su usidreni na žutim bovama koje označavaju granice koncesijskog područja

Kaos u Prvić Luci

 Morski.hr/snimio čitatelj/

Čitatelj je portalu Morski.hr poslao snimku totalnog nereda i nepoštivanja pomorskih pravila u Prvić Luci. Posade jahti se kupaju unutar koncesijskog područja privezišta, dok se drugi privezuju, gdje je zabranjeno, u području za kupače. Morate dobro otvoriti oči da uopće prođete kroz ovo!

- Čovjek ne može izići iz vale. Brodovi usidreni na žutim bovama koje označavaju granice koncesijskog područja. Unutar koncesijskog područja zabranjeno je voziti i kupati se. Brod usidren na žutoj bovi svojim malim brodicom ulazi u plažu označenu plutačama. Vlasnici jahti se kupaju kraj svog broda i ometaju normalnu i sigurnu plovidbu. Ostali brodovi usidreni izvan koncesijskog područja na svojim sidrima. Jednom riječju anarhija, a osobe koje rade za koncesionara svima koji su tu legalno i ilegalno naplaćuju - kaza im je čitatelj.

- Imam puno otvorenih pitanja jer smo, izgleda, svi skupa zagazili u područje koje će u budućnosti izazivati puno nesporazuma, a nakon toga i nereda među ljudima. Osobno spadam u red ljudi koji funkcionira kad je sustav jasan i kad ga se svi pridržavaju. Držimo se one provjerene da red odgovara svima, a nered samo nekima, pogotovo onima koji se u neredu bolje snalaze.

Kod koncesija u zatvorenim lukama sidrište mora biti udaljeno od ruba obalnog pojasa minimalno 50 metara, a žute bove koje ograničavaju koncesijsko područje moraju biti udaljene od obale minimalno 30 metara. Unutar koncesijskog područja zabranjenjena je plovidba drugim plovilima, a zabranjeno je i kupanje i preplivavanje kupačima. Dakle, koncesijsko područje je u cijelosti zaštićeno od eventualnih nezgoda koje bi sutra uzrokovale naknadu štete korisnicima i drugim sudionicima u pomorskom prometu. Nadalje smatram da svaka bova mora biti definirana koliku dužinu i težinu broda može prihvatiti. U Prvić Luci o tome ne vode računa pa se katamaran velike dužine i težine približi kućama ili obali na udaljenost manju od 20 metra!

U Prvić Luci je napravljena ekološka studija po kojoj se moglo sidriti 10 brodova u vali, nakon toga su povećali za još dva veza, a nakon toga se brodovi vezuju i za tri žute bove koje se protupravno sidre i naplaćuju - kaže za Morski.hr ovaj čitatelj koji izražava sumnju da na sve ovo država žmiri ili čak podržava ovakav kaos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:26