PROMJENE U VLADI

TOTALNI INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ S DRAMATIČNIH SASTANAKA UOČI SMJENE MINISTARA Kada je premijer izgovorio jedno ime, većina HDZ-ovaca je počela guglati

 
Andrej Plenković (lijevo), Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac (gore), Josip Đakić i Nada Murganić (dolje)
 CROPIX

- Rekonstrukcija Vlade bila je potrebna jer je zbog pritisaka, pogotovo medijskih, postalo nemoguće raditi. Sada smo dobili malo prostora, ali to je samo kupovina vremena koja će trajati do unutarstranačkih izbora. I to je sve - kaže jedan istaknuti član HDZ-a, komentirajući novu kadrovsku križaljku u Vladi koju je premijer i šef stranke Andrej Plenković objavio u srijedu kasno navečer nakon sjednice stranačkih tijela i koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Ističe kako se ovom rekonstrukcijom neće postići ništa bitno, a njegov stav dijele mnogi u stranci.

Sporni ministar Pavić

- Slažem se da su izmjene u Vladi u ovom trenutku bile neminovne, ali zbog njih nitko nije profitirao - ministri koji su otišli su nezadovoljni, a oni koji su došli nisu dočekani baš s dobrodošlicom - kaže jedan član Predsjedništva stranke, dodajući: “Ali, izgurat ćemo do unutarstranačkih”. Više HDZ-ovaca reklo nam je kako imena budućih ministara koje je Plenković predstavio nisu izazvala baš pozitivan dojam među članstvom.

Očekivali su da će Plenković na neke pozicije staviti imena koja više “teže” i znače u stranci, pogotovo u situaciji kad u HDZ-u vrije nezadovoljstvo. A najviše ih je, ističu, iznenadilo premještanje Marka Pavića iz jednog ministarstva u drugo.

- I on je trebao otići iz Vlade. Nisam siguran kako će se usporeni Pavić nositi s dinamikom jednog ministarstva kakvo je ono koje je vodila Gabrijela Žalac. Bilo bi bolje da je tamo došao netko od njenih pomoćnika tko je već upućen u posao - komentira jedan član stranke. Nije zadovoljan ni izborom Marija Banožića za ministra državne imovine, čije je ime za mnoge HDZ-ovce koji su u srijedu bili na sastanku u središnjici bilo nepoznanica.

- Sinoć se tijekom sjednice pretraživalo njegovo ime po internetu. A oni koji ga poznaju govore da je čovjek Tomislava Čuljka te da ga je on izgurao. Znam da je stalno bio po tim županijskim strukturama, a prije dvije godine postao je predstojnik ureda Državne uprave u županiji. Čuo sam da su zbog toga nezadovoljni i u Vukovarsko-srijemskom HDZ-u i da je taj ogranak najavio sastanak u vezi s time - priča HDZ-ovac koji je u srijedu bio na sastanku. Ističe kako je time sada profitirala Čuljkova struja jer u tom ogranku vlada rasulo.

Kompenzacija za Tolušića

- Od svih smijenjenih ministara čini mi se da je odahnula jedino Nada Murganić. Vodila jako zahtjevan sektor, suočavala se s teškim stvarima, znam da se trudila i žao mi je što je smijenjena. I ponijela se na kraju najbolje od svih. A nije mogla utjecati na neke stvari koje su se događale u njenom sektoru, kao što su tragični događaji, jer kako to unaprijed znati? A njena nasljednica Vesna Bedeković očito je kompenzacija za smijenjenog Tomislava Tolušića jer dolazi iz te županije - komentira jedan od sugovornika. U stranci kažu kako nisu iznenađen što je ministarsko mjesto dobio i Josip Aladrović.

- On pripada toj Plenkovićevoj ekipi mladih, odanih suradnika, a uz to su on i ministar Tomislav Ćorić kumovi - kaže dobro upućen član HDZ-a. Dodaje kako je Tolušićeva nasljednica Marija Vučković bliska sa šefom Kluba HDZ-a Brankom Bačićem te da smatra da je najbolji odabir napravljen s novim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

U HDZ-u su bili uvjereni kako će smjene u Vladi obuhvatiti i ministra zdravstva Milana Kujundžića kojeg je, prema informacijama iz HDZ-a, trebao zamijeniti njegov sadašnji pomoćnik Vili Beroš.

- Kujundžić je najgori ministar u Vladi i prvi je trebao otići, ali je Plenković očito procijenio da bi mu on mogao praviti probleme u Saboru. Tu je posrijedi čista matematika. Naime, u Saboru će sada biti nezadovoljni Tomislav Tolušić i Goran Marić, a tu je i Josip Đakić, te još neki HDZ-ovci. S njima se ne zna kako bi se u nekim presudnim situacijama mogli postaviti u budućnosti prema Plenkoviću. A ako bi još i Kujundžić došao u Sabor, to bi postalo komplicirano.

On je nepredvidiv i sigurno bi radio protiv Plenkovića, pa čak i otvoreno. Iz nekih njegovih izjava već se dalo naslutiti da neće biti poslušan. Mislim da ga je premijer “poštedio” smjene samo kako bi izbjegao moguće veće probleme s njim - smatra jedan HDZ-ovac, s čijom se procjenom u slučaju Kujundžića složila većina članova stranke s kojima smo o tome razgovarali.

U HDZ-ovim kuloarima jučer se o rekonstrukciji Vlade naveliko pričalo, a jedna od informacija koju smo čuli jest i ta da je na smjeni Tomislava Tolušića i Gabrijele Žalac kod premijera Plenkovića posebno inzistirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jer bi joj njihove afere štetile u kampanji. A upućeni iz stranke kažu kako Grabar-Kitarović i Žalac otprije nisu u dobrim odnosima.

- Njih dvije su zahladile odnose prije više od godinu dana. Mislim da je to bilo povodom dana Vukovarsko-srijemske županije kada je predsjednica govorila da je stanje u Slavoniji dramatično zbog iseljavanja mladih. Žalac joj je tada rekla nešto u stilu - a što vi radite po tom pitanju - i od tada su se ti odnosi poremetili - ispričao je jedan HDZ-ovac.

Gotovo bez komentara

U stranci od novih ministara ne očekuju posebne poteze jer im ionako, kažu, slijede predsjednički izbori i pripreme za predsjedanje EU.

- Od cijele rekonstrukcije nisam puno očekivao, to će se sada samo odrađivati. Problem je za sada privremeno riješen - kaže još jedan član stranke. Na pitanje kako to da na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća gotovo nitko nije komentirao smjene i nove ministre, uzvraća kako to ne bi vodilo ničemu. - Što reći, ionako je sve bilo odlučeno i niti jedan komentar ništa ne bi promijenio. Uostalom, u HDZ-u je najopasnije kad svi šute. Onda možete biti sigurni da se u pozadini nešto priprema - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:16