UBLAŽAVANJE UDARA

Totalni izračun nakon novih mjera: Evo koliko ćete od 1. travnja plaćati struju i plin

Bez mjera udar na džepove građana bio bi znatno veći, ali i ovako će računi rasti

Tomo Medved, Andrej Plenković i Zdravko Marić na press konferenciji o mjerama Vlade za ublažavanje rasta cijena energenata

 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji je ukupno težak 4,8 milijardi kuna, a mi smo izračunali koliko će hrvatska kućanstva od 1. travnja više plaćati račune za struju i plin.

Očekivani rast cijena električne energije bez Vladina paketa od 1. travnja bi iznosio 23 posto, a uz Vladine mjere taj će rast iznositi 9,6 posto.

Prosječni godišnji račun za struju za kućanstva iznosi 3400 kuna. Bez Vladinih mjera taj bi godišnji račun za struju narastao za 782 kune i iznosio bi 4182 kune.

Hrvatska elektroprivreda ograničit će porast svojih naknada za električnu energiju čime će se kućanstva rasteretiti za oko 460 milijuna kuna.

To znači da će prosječni račun za struju na godišnjoj razini iznositi 3725 kuna, odnosno 325 kuna više nego dosad. Vladinom intervencijom rast cijene struje ublažen je za 457 kuna na godišnjoj razni. Kad se sve zbroji i oduzme, hrvatska kućanstva će u prosjeku mjesečno plaćati račune za struju 27 kuna više nego dosad.

Kada je riječ o plinu, on bi od 1. travnja trebao biti čak 76 posto skuplji, no uz Vladine mjere taj će porast iznositi najviše 20 posto, ovisno o cijenama na burzi.

Vlada je odlučila spustiti PDV na plin s 25 na pet posto i to od 1. travnja ove godine do 31. ožujka iduće godine, a nakon tog razdoblja, plin i toplinska energija će trajno ostati na stopi PDV-a od 13 posto, odnosno izjednačit će se sa strujom. Uz to, Vlada će svim kućanstvima subvencionirati cijenu plina i to direktnom potporom od 10 lipa po kilovatsatu, odnosno oko 20 posto projicirane cijene od 66 eura po megavatsatu. Mjera subvencije teška je 600 milijuna kuna.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) procijenila je da bi od 1. travnja trošak nabave plina trebao poskupjeti za čak 143 posto. Prosječna obitelj u Hrvatskoj sada plin godišnje plaća 4950 kuna. Bez Vladine intervencije taj godišnji trošak narastao bi za 3762 kune, odnosno prosječno kućanstvo plin bi godišnje plaćalo čak 8712 kuna ili mjesečno 726 kuna.

Samo sa snižavanjem stope PDV-a s 25 na pet posto, računi bi rasli za 48 posto, odnosno za 2376 kuna, a s direktnom subvencijom prema kućanstvima, porast će iznositi do 20 posto.

To znači da će prosječno hrvatsko kućanstvo od 1. travnja godišnje morati izdvojiti do 990 kuna više za plin, ili 82,50 kune više mjesečno. To je izračun bez vaučera za 96.700 najugroženijih građana koji će umjesto 200 kuna mjesečno dobiti ukupno 400 kuna za struju i plin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:55