MILIJUNSKI DUGOVI

TOTALNI KRAH IMPERIJA MEDIKOL Poreznici im plijene aute i medicinsku opremu

Država, Crkva i ostali vjerovnici grupe pokušavaju naplatiti dugove, no sve je pod hipotekama ili u vlasništvu leasinga
 CROPIX

Kad je grupacija Medikol u vlasništvu čakovečke obitelji Rajković u ožujku ove godine ušla u postupak predstečajne nagodbe, iz dokumenata objavljenih na stranicama Fine postalo je vidljivo da državi duguju 40,006.906,23 kuna poreza. Kad se tom iznosu dodaju neplaćeni računi prema državnim tvrtkama poput HEP-a i Plinare te dugovi prema tijelima državne i lokalne uprave, dug grupacije Medikol prema državi penje se na 47,865.730 kuna. Samo Gradu Zagrebu ta grupacija duguje 6,242.952,00 kuna neplaćenih komunalnih doprinosa koji se vuku još od listopada 2010., kad je Medikolu u Mandlovoj b.b. u istočnom dijelu grada, na prostoru u privatizaciji uništene Domaće tvornice rublja (DTR), odobren projekt gradnje velebnog bolničkog zdanja.

Novac iz proračuna

Dakle, od studenog 2007., kad je HZZO s Medikolom sklopio prvi unosni ugovor o financiranju skupe PET/CT pretrage, do 31. ožujka ove godine Poliklinici Medikol isplaćeno je oko 580 milijuna kuna iz državnog zdravstvenog proračuna, a do kraja ove godine taj bi iznos mogao porasti na 600 milijuna kuna. Usprkos tome, Medikol državi koja ga je sedam i pol godina financirala iz zdravstvenog budžeta nije plaćao poreze i druge obaveze, već je proizveo dug težak 47,8 milijuna kuna.

Izgledi da država od grupacije Medikol naplati barem dio tog poreznog duga ravni su nuli jer se cjelokupna imovina posrnule grupacije, čiji najvredniji dio čini nekretnina od 3131 četvornog metra i nedovršeno bolničko zdanje u Mandlovoj u Zagrebu, nalazi pod hipotekom Privredne banke. Ta je banka založno pravo na parcelu i zgrade u Mandlovoj b.b. upisala u lipnju 2011., kad je Medikolu odobrila kredit od 20 milijuna eura (oko 150 milijuna kuna) s rokom otplate do kraja lipnja 2016. Medikol, međutim, nije uredno otplaćivao ni taj kredit pa dug prema Privrednoj banci izražen u dokumentima objavljenim u procesu predstečajne nagodbe iznosi 158,868.949,00 kuna. Banka ima pravo odvojenog namirenja potraživanja prodajom nekretnine u Mandlovoj b.b.

Nenaplaćeni dug

Da je Porezna uprava, i to prekasno, shvatila dramu u kojoj se našla kad je u pitanju naplata poreznih dugova od Medikola vidljivo je iz dokumentacije. Naime, 29. ožujka 2013. policija je po nalogu Porezne uprave načinila zabilježbu ovrhe nad deset osobnih automobila u vlasništvu Medikola, ali nema dokaza da ih je ikada i zaplijenila.

Porezni ovršitelji Damir Drlić je 11. listopada prošle godine ušao u prostorije Medikola da bi pljenidbom medicinskih aparata naplatio porezni dug od 18,6 milijuna kuna. Morao se, međutim, vratiti praznih ruku jer je shvatio da ne može zaplijeniti aparate koji nisu vlasništvo Medikola, već vlasništvo leasing kuća.

Na pitanje upućeno Poreznoj upravi jesu li do otvaranja predstečajne nagodbe grupaciji Medikol uspjeli zaplijeniti makar jednu pokretninu, odgovorili su da nam te informacije ne mogu dati jer bi time prekršili članak 8. Općeg poreznog zakona.

Prema dokumentaciji objavljenoj na stranicama Fine, ukupni prijavljeni dugovi četiriju tvrtki iz grupacije Medikol iznose 515,694.969,00 kuna. Zanimljivo je da je među najvećim pojedinačnim vjerovnicima Medikola i Katolička crkva, točnije Družba Marijinih sestara iz Osijeka, kojoj Medikol duguje 24,3 milijuna kuna. Na toliko je procijenjen dvorac Pejačević u Našicama koji je Medikol, u dogovoru s tim redom, preuredio u svoju slavonsku depandansu i u njega smjestio PET/CT uređaj.

Osipanje kadra

Taj katolički red u prestečajnoj nagodbi ima status razlučnog vjerovnika, što znači da će svoje potraživanje namiriti povratom u vlastite ruke dvorca Pejačević. Osim Družbi Marijinih sestara, Mediklol duguje i 303.793,00 kuna Međubiskupijskom sjemeništu u Voćarskoj ulici u središtu Zagreba u čijoj zgradi se nalazi veći dio te poliklinike.

Medikol 184.797,00 kuna duguje i Vinogradskoj bolnici kojoj je mjesečno trebao plaćati 500 kuna najma za korištenje bolničkog prostora u koji je 2007. smješten prvi PET/CT uređaj koji je Medikol nabavio. Dokumentacija grupaciije Medikol otkriva da i ZAMP od Poliklinike Medikol potražuje 1,1 milijun kuna.

Ima li se u vidu sve navedeno, kao i činjenica da se liječnički kadar ubrzano osipa, malo je reći da je ta poliklinika nestabilna zdravstvena ustanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34