RAT

TOTALNI RASPAD PRAVAŠA ZBOG MILIJUN KUNA ODŠTETE OD HDZ-a! Bitka za novac u stranci u kojoj je političku karijeru započeo Zlatko Hasanbegović

Davor Trbuha i Krunoslav Hrvačić
 CROPIX

Rat za milijun kuna, koje još nisu ni dobili, podijelio je Hrvatsku čistu stranku prava na dva tabora, ljetos su održali dvije izborne skupštine te izabrali dva predsjednika, a Ministarstvo uprave do danas nije potvrdilo ni jednog. U svibnju je Trgovački sud u Zagrebu presudio u korist Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) koja je tužila HDZ jer nije ispoštovao sporazum za Domoljubnu koaliciju kojim im je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obećao jedan mandat u Saboru. Presuda je donesena u svibnju, a sud je naložio HDZ-u da isplati HČSP-u 569.067,25 kuna sa zakonskom zateznom kamatom (u HČSP-u kažu da bi se taj iznos s kamatama mogao popeti do milijun kuna). I dok HČSP-ovci čekaju pravomoćnost presude, ljetos su se raskolili na dva tabora: zagrebački i splitski, a razlog je očito - milijun kuna.

- Oni su u Splitu organizirali puč. I to sve zbog novca. Ali Ministarstvo uprave probilo je sve zakonske rokove za donošenje odluke, želimo samo da oni više odluče: mi ili oni - započinje razgovor 42-godišnji Davor Trbuha, koji se predstavlja kao predsjednik HČSP-a i nezaposleni branitelj, a nekad je bio član HSP-a. Da je predsjednik HČSP-a kaže i doktor veterine iz Velike Gorice, vlasnik ambulante za male životinje, bivši HDZ-ovac Krunoslav Hrvačić. Obje strane tvrde da ih podržava više podružnica, odnosno da su ih ljetos na skupštini okupili više od onih drugih.

- Na njihovoj skupštini bilo je možda 30-ak ljudi, kod nas ih je došlo gotovo sto - kaže Hrvačić.

Međusobne optužbe

Trbuha, pak, osporava legitimitet podružnica koje su se okupile u Splitu.

- One nisu aktivne u registru - ističe Trbuha. Obje strane međusobno se optužuju za destrukciju. No, ujedinio ih je plan financijskog izvješća stranke za 2018. godinu u kojem su uračunali isplatu HDZ-a, a pisali su ga, govore, u suradnji. Spore se, međutim, oko toga tko će njime upravljati. Trbuha neistomišljenike okupljene oko Hrvačića i podružnice iz Splita proziva zbog nepoštivanja odluka Glavnog stana, posebno one da se ne ide ni u kakvu suradnju s HDZ-om, a oni, pak, tvrde da Glavni stan nije ni imao kvorum, pa ni legitimitet za donošenje takvih odluka jer ga je od devet članova napustilo šest.

Hrvačićeva struja Trbuhu optužuje za autoritarno vođenje stranke i raspuštanje stranačkih podružnica.

- A najgore je to što nije ostvario nikakav rezultat na izborima, pa ni u svom Zaprešiću - ističe Mate Bekavac, nekadašnji bliski suradnik dugogodišnjeg predsjednika HČSP-a Josipa Miljka koji je, pak, podsjetimo, podnio ostavku zbog presude za “izvlačenje” 3,5 milijuna kuna iz tvrtke Kalvin.

Miljak bi prema presudi morao u zatvor najmanje deset mjeseci, a u roku od tri godine pod prijetnjom ovrhe mora vratiti navedeni iznos. Ne vrati li novac, u zatvoru će provesti i dvije godine. Njegov bivši stranački tajnik, viški pjesnik i gay aktivist Vinko Kalinić, koji je na suđenju prokazao Miljka, a osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu, morat će vratiti oko 80.000 kuna. Trbuha i njegovi suradnici upravo na presudi protiv bivšeg predsjednika Miljka “grade” kampanju protiv skupine okupljene oko Hrvačića, pa su na službenoj internetskoj stranici HČSP-a objavili tekst pod naslovom “Tko je ustvari Josip Miljak?”.

“Sada već bivši član stranke te jedan od glavnih organizatora puča iz Splita u suradnji s isto tako sada već bivšim čelnicima podružnice HČSP-a iz Splita koji su svojim nelegalnim i nelegitimnim Općim saborom u Splitu 8. srpnja 2017. željeli svrgnuti predsjednika stranke i legitimno vodstvo HČSP-a. Motiv toga čina već je itekako svima dobro poznat”, navodi se na stranicama HČSP-a te prenose članak iz novina o presudi Županijskog suda. Također Miljka prozivaju jer je “HČSP primio obavijest Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da se protiv stranke namjerava podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu radi nedostavljanja i neobjavljivanja financijskih izvješća za 2013. godinu kada je predsjednik bio upravo Miljak kao odgovorna osoba zajedno sa svojim tadašnjim političkim tajnikom Lukom Podrugom te tadašnjim predsjednikom Središnjeg odbora Matom Bekavcem. Sva trojica su pučisti iz Splita”.

Bekavac ne demantira da je njihova misija svrgavanje Trbuhe. Hrvačić je, pak, pomirljiv, pa ih poziva da ostanu u stranci kad ga Ministarstvo uprave potvrdi za predsjednika, kako bi zajedno radili za dobrobit HČSP-a. Za objave o Miljku na službenoj internetskoj stranici stranke Hrvačić kaže da više govore o njima nego o onima na koje se odnose. No, vratimo se na potencijalnih milijun kuna koliko bi moglo “sjesti” na račun HČSP-a od HDZ-a, potvrdi li sud prvostupanjsku presudu. Obje strane već imaju plan kako potrošiti novac, i više-manje sličan je s obzirom na ono što govore: vratili bi dugove pa uložili u podizanje stranke. Trbuha bi HČSP gradio na potpunom udaljavanju od HDZ-a, a Hrvačićeva strana nije toliko isključiva kad je riječ o vladajućoj stranci.

- S njima u suradnji barem imamo šansu sjediti za stolom kad se raspravlja o temama važnim za zemlju - ističe Bekavac i tvrdi da su sve podružnice dosad same odlučivale s kim će koalirati u svojim jedinicama.

Trbuha izričito traži udaljavanje od HDZ-a.

- Pa HČSP je pristao s njima izaći na izbore 2015., i to pod uvjetom da se nigdje ne potpisuje ime stranke. Zar je to vama dobro za stranku? - pita Trbuha. Lokalnim stranačkim čelnicima zamjera i neke druge odluke.

- Koaliranje sa SDSS-om, HDZ-om, podržavanje nekadašnje županice Marine Lovrić Merzel... Upravo zbog takve politike sam i izašao iz članstva HSP-a - nabraja Trbuha koji tvrdi da je njegov cilj dosljednost HČSP-a. Trbuha je 2012. godine u Austriji završio u pritvoru zbog sumnje da je na Bleiburgu više puta podigao desnu ruku i pritom uzviknuo “Za dom spremni”. U pritvoru je proveo tri mjeseca, kaže da nije podizao ruku u znak pozdrava, nego da je pozivao ljude da krenu prema autobusu. U konačnici je, kaže, pušten na slobodu, a petogodišnja zabrana ulaska u schengenski prostor mu je istekla. Uvjeren je da je to bio politički proces montiran iz Hrvatske. U HČSP se učlanio krajem 2015. godine, a u prosincu 2016. prvi put je izabran za predsjednika.

- U programu sam izrazio želju da od Hrvatske čiste stranke prava napravim uistinu čistu stranku prava, kako joj i samo ime govori - kaže Trbuha te dodaje da su ranije stranačke strukture strankom upravljale vođene osobnim interesom, a ne stranačkim. Njegova je namjera, govori, rad za stranku i stvaranje dosljedne pravaške opcije. Primio nas je u stranačkim prostorijama u Ilici, a s njim je bio Ivan Iličić, potpredsjednik stranke, nekadašnji policajac, koji odaje dojam da se sistematično planira baviti strankom. U rokovnik zapisuje sve detalje, želi obnoviti stranačke podružnice... Drugi predsjednik HČSP-a, Hrvačić, bratić nekadašnjeg medijskog magnata Juraja Hrvačića koji je odrastao uz susjeda i školskog prijatelja Ivu Pukanića, dočekao nas je u ambulanti za male životinje u Velikoj Gorici.

“Ja sam član stranke”

Opušten je, pokazuje člansku iskaznicu HČSP-a kako bi demantirao navode suprotne strane da nije ni član stranke. Hrvačić je, kaže, legitimno izabran na skupštini stranke koja je održana ljetos u Splitu, a bio je i kandidat HSP-a i HČSP-a za gradonačelnika Velike Gorice prošle godine, no nije ostvario primjetan rezultat.

- Želim konsolidirati stranku - govori Hrvačić dok u njegovu ambulantu ulaze ljudi s kućnim ljubimcima. Hrvačić juri kroz ambulantu, hrani mačku, govori kako često posjećuje Ameriku jer mu supruga radi u New Yorku, bavi se i turizmom. Napustio je HDZ, kaže, 2007. godine jer se više nije slagao s politikom koju je u drugom mandatu zastupao tadašnji premijer Ivo Sanader. S velikogoričkim HDZ-ovcem Ivanom Šukerom, tvrdi, dobro surađuje, smatra da je puno napravio za grad.

- A što bi s milijun kuna? - pitam ga.

- Vratio bih dugove, uložio u podružnice - govori Hrvačić, a Bekavac dodaje da bi izdali neke knjige, održali tribine, donirali...

- Trbuha nas proziva jer smo nekoliko tisuća kuna donirali jednom nogometnom klubu - kaže Bekavac, pitam kojem, uzvraća malonogometnom klubu Ustanik, što je svojedobno privuklo pozornost medija jer na svom grbu imaju veliko slovo U. Bekavac negoduje zbog nedavne odluke Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje je zaključilo da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan. S njim se slaže Hrvačić.

- Na kraju će zabraniti pjevanje himne Lijepe naše - dodaje Bekavac, međutim, ne podržava poteze poput onog Davora Trbuhe da ode u Bleiburgu i podiže desnu ruku.

- Ne želimo te krajnosti - govori Bekavac.

Trbuha bi, pak, novcem, kaže, prvo platio dugove.

- Kosturi iz ormara svako malo ispadaju - govori Trbuha i dodaje da bi onda krenuo u obnavljanje stranke za koju kaže da ima 20.000 članova.

Bekavac odmahuje:

- Kakvih 20.000, možda bez ove treće nule?

Stranka trenutačno ima 20-ak vijećnika na lokalnim razinama. Podsjetimo još da je to stranka u kojoj je političku karijeru počeo Zlatko Hasanbegović, kojeg bi Hrvačićeva strana, kažu, voljela opet vidjeti u svojim redovima. Hasanbegović je, pak, bio u HDZ -ovim redovima kad ga je vodio Karamarko, koji im je predizbornim sporazumom za Domoljubnu koaliciju obećao jedan mandat u Saboru, no taj dogovor nije ispoštovao. HDZ-ov zastupnik trebao je staviti mandat u mirovanje i mjesto prepustiti članu HČSP-a, što se, međutim, nije dogodilo. HDZ je, dakle, prekršio koalicijski sporazum jer nije omogućio da član HČSP-a, koji je tada vodio Miljak, kao zamjena za zastupnika HDZ-a uđe u Sabor. Pravaši su kasnije pokrenuli proces zbog kršenja Sporazuma o političkoj suradnji što su ga s HDZ-om sklopili 19. listopada 2015., kako bi zajedno izašli na parlamentarne izbore 2015. godine u 11 izbornih jedinica. Na temelju tog sporazuma HDZ se obvezao da će 11. mjesto u 10. izbornoj jedinici pripasti predstavniku HČSP-a. Odlukom Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, HČSP je za rad iz državnog proračuna dobio novčana sredstva za 2015. godinu, u iznosu od 389.067,52 kuna.

Jedno mjesto u Saboru

HDZ je pak iz državnog proračuna za osvojeno jedno mjesto u Hrvatskom saboru u desetoj izbornoj jedinici dobio minimalan iznos od 389.067,52 kuna i iznos od 180.000 kuna za troškove izborne promidžbe. HDZ se na sudu branio time da su na osnovi sporazuma osigurali članu HČSP-a 11. mjesto na listi Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici, ali da zbog kratkoće mandata nisu predstavniku HČSP-a omogućili ulazak u Sabor. Analiziravši sve dokaze, Trgovački sud zaključio je da je HČSP-ov tužbeni zahtjev utemeljen i da HDZ mora platiti 569.067,25 kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

Ali to nije jedini novac koji HČSP-ovci očekuju prema njihovom financijskom planu za 2018. godinu: tu je i isplata od 390.752 kuna od HSP-a Ante Starčevića koji su također tužili zbog nepoštivanja dogovora. Sudeći prema rashodima, ove godine HČSP će najviše stajati njihov odvjetnik koji vodi ta dva spora, a predviđena mu je isplata od 190.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:30